Плевнелиев: В тази държава не само се говори за олигархия, има олигархия

19027
Плевнелиев: В тази държава не само се говори за олигархия, има олигархия

В тази държава не само се говори за олигархия, има олигархия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на пресконференцията по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност.

В рамките на пресконференцията той засегна редица теми като външна политика, икономика, националната сигурност, европейските кризи, фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и съдебната реформа. По думите му страната ни е водела активна и принципна външна политика през 2015 г., а икономиката се е е развивала добре. Говорейки за слабостите у нас, той посочи незадоволителните резултати от разследването за фалита на КТБ, като я нарече "олигархическа банка". Плевнелиев обърна внимание и на недостатъчните конституционни промени, касаещи съдебната система, които все пак каза, че са стъпка напред. "Предстоящите промени в съдебната власт и приемането на силно антикорупционно законодателство са възможност да бъдат наваксани пропуснатите възможности", каза той.

Христо Иванов: Подготвят разпускане на ВСС

Изборът на Димитър Узунов е опит да се разпали скандал, в който да бъде въвлечен премиерът и ВСС "да се скрие" зад гърба му. Този ход м...

В България не се случи смяна на елитите, преходът бе подменен. Комунистическата номенклатура се прероди и доминира в обществения живот. Всеки десети служител в българската администрация е бил служител на ДС, общо те са 10 800, коментира Росен Плевнелиев.

"Очаквах много по-видими резултати в разследването на фалита на КТБ. Многократно призовавах да се стигне докрай като не допуснем досиета "КТБ" да се превърнат в инструмент за политически шантаж и задкулисно влияние. Не съм удовлетворен от постигнатото", каза държавният глава. "Няма да спра да изисквам от отговорните институции да не позволят поредното ограбване на българския народ чрез аферата "КТБ", добави той.

Ние всички декларирахме, че сме против олигархичната икономика, но кой какво направи против нея, отбеляза Росен Плевнелиев. "Не по думите, а по делата ще ги познаете", допълни той. Държавният глава обърна внимание на направеното от служебното правителство на Марин Райков, което въведе законови промени за по-голяма прозрачност на държавните средства, държани в банки. Според Плевнелиев може би това е срутило КТБ.

Смяната във ВСС

Начинът, по който беше извършена тази кадрова промяна, дискредитира Висшия съдебен съвет, коментира Плевнелиев смятаната на представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС), чрез която Димитър Узунов дойде на мястото на Соня Найденова. За предложението за промяната не знаеха една трета от членовете на ВСС.

Екатерина Захариева: Смяната във ВСС е провокация

Внезапната смяна във ВСС е провокация. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на заседанието на ВСС. Тя доп...

Плевнелиев обясни, че ВСС е дискредиран не заради конкретните лица, а заради нарушението на принципа на прозрачност. Като гражданин аз съм разочарован от това, което видяхме вчера във ВСС, каза още той, добавяйки, че точно Съвета трябва да даде принципна позиция и устойчивост на решенията си.

Снимка:БГНЕС

Държавният глава попита и кой ще има "тежката дума" във ВСС. По думите му има два варианта. "От една страна е задкулисното вземане на решения, не само по конкретния случай и по цялата реформа, която ни чака. От другата страна са принципни, публични, добре обосновани дебати кое е добре и кое не е за съдебната система", каза той. "Силно съм притеснен от това, което видяхме", заяви Росен Плевнелиев, като добави, че се надява добрите принципи и устойчивост на вземане на решение във ВСС ще бъдат спазени.

На вчерашното заседание половината от членовете на ВСС гласуваха Димитър Узунов да е новият представляващ Съвета. Преди гласуването Милка Итова изненадващо внесе извънредна точка за сваляне на Соня Найденова от поста представляващ на ВСС. Предложението дойде само ден, след като бившият правосъден министър Христо Иванов заяви, че за него няма съмнение, че точно Димитър Узунов е членът на ВСС, който е пратил предизвикалия скандал SMS до премиера Бойко Борисов. Узунов, който влезе във ВСС от парламентарната квота обаче отрече това.

България в Европа

И Цветанов говори като Борисов за съдебната система - без имена

Опит за провокация към премиера и политическата класа – точно както и Бойко Борисов, дясната му ръка Цветан Цветанов определи про...

По време на пресконференцията си Росен Плевнелиев коментира и позицията си по решаването на кризата в Украйна. "Не си мълчах и относно действията на управляващите в Русия по украинската криза. Отнасям се с уважение към руския народ, култура, наука и общочовешки постижения, но действията на Кремъл по украинската криза са в противоречие с международния правов ред", каза той. Държавният глава още веднъж заяви, че не одобрява политика на Велики сили и сфери на влияние.

"Има реална опасност за нестабилност в Европа, ако се разпалят стари вражди и противоречия на Балканите. Регионът не бива да се превръща в поле на геополитическа конкуренция, на международно сътрудничество. На Балканите границите трябва да падат, а не да се вдигат", заяви президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com