ВСС прави извънредни смени: Димитър Узунов вместо Соня Найденова*

5614
ВСС прави извънредни смени: Димитър Узунов вместо Соня Найденова*
Снимка: БГНЕС

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота Димитър Узунов е новият представляващ Съвета.

"За" назначението му гласуваха точно половината от членовете - 13 души, двама се въздържаха, предаде "Дневник". Заседанието на ВСС протече драматично, с остри реплики и демонстративно напускане на част от членовете.

Нели Куцкова обжалва и втория отказ на ВСС да я назначи начело на САС

Превратно упражняване на власт от Висшия съдебен съвет (ВСС), привидни мотиви, погазване на принципите на последователност и предвидимо...

В началото на днешното заседание на Съвета Милка Итова изненадващо внесе извънредна точка за сваляне на Соня Найденова от поста представляващ на ВСС. Предложението, което тя направи, е Найденова да бъде сменена с Димитър Узунов. За предложението обаче не знаеха една трета от членовете на ВСС, информира по-рано "Правен свят".

Предложението дойде само ден, след като бившият правосъден министър Христо Иванов заяви пред БНР, че за него няма съмнение, че точно Димитър Узунов е членът на ВСС, който е пратил предизвикалия скандал SMS до премиера Бойко Борисов. Узунов, който влезе във ВСС от парламентарната квота обаче отрече това. Той беше предложен за член на Съвета от партия "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев.

Това се случи на заседанието на Висшия съдебен съвет миналата седмица, когато кадровият орган обсъждаше становището на Етичната комисия по скандала "Яневагейт". Тогава председателят на ВКС Лозан Панов призна, че е получил съобщение от премиера, което представлява препращане на изпратен SMS до Борисов. Текстът му беше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме" (Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki.) SMS-ът е към Панов във връзка с дебатите във Висшия съдебен съвет по проверката срещу съдия Владимира Янева относно изтеклите записи, включващи имената на съдии и политически фигури, включително на Бойко Борисов. В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система.

Министър-председателят отиде след това непоканен на заседанието на ВСС. Той обвини Лозан Панов, че го атакува политически, спекулира с името му и посочи, че е препратил съобщението. След това Борисов каза, че SMS-ът му е бил изпратен от негов съветник. По-късно съветникът му Яне Янев заяви, че това бил той. Янев каза още, че съобщението не е изпратено от член на ВСС, а от служител в администрацията, но отказа да го назове.

Соня Найденова коментира казуса, като каза, че подобна комуникация по време на заседание на ВСС е недопустима и всеки член на съвета трябва да направи необходимото, за да елиминира всяко съмнение, че е източник на съобщението до премиера. Найденова бе една от тези, които бяха готови да предоставят разпечатки от телефона си заради SMS-а, пише Topnovini. Членът на ВСС Калин Калпакчиев отправи предложение към колегите си да извадят разпечатки от телефоните си, но повече от членовете на Съвета не се съгласиха.

Соня Ангелова не може да намери точния отговор за цялата ситуация

Вчерашното събиране на членовете на ВСС нямаше официален характер, то беше провокирано от събитията, развили се на заседанието миналия ...

Коментарите от днешното заседание

Калпакчиев заяви днес, че ще напусне заседанието, защото не желае да участва във "фарс", по неговите думи. Той е категоричен, че решението за смяната на Найденова е взето извън залата на ВСС, което е провокация и е безпардонно. "В тази зала вее тоталитарен хлад", допълни той.

От залата излязоха и самата Соня Найденова, както и Юлия Ковачева и Магдалена Лазарова. След тях Камен Иванов също заяви нежеланието си да участва в дебата. Галина Карагьозов попита какво нaлага подобна смяна на представляващия Съвета. По нейните думи, да се говори за демократичност е "смешно". Тя допълни, че няма aлтернатива за този пост. "Налага се един член на Съвета, който не слиза от страниците на медиите", каза тя, визирайки казуса около SMS-а до Борисов.

"Когато се предлага някаква промяна, най-малкото се очаква аз да съм уведомена", каза пък Найденова, цитирана от Topnovini. Тя заяви, че качеството й на представляващ ВСС изглежда незначително. По думите й, няма нито един обективен мотив за смяната й.

На заседанието днес са и главният прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отсъства.

SMS - SOS!

Никой от ВСС не бил казвал на Бойко Борисов какво предлагал Лозан Панов относно скандала "Двете каки". Това казаха вчера (18 януари) на...

Според вносителя на предложението Милка Итова "Димитър Узунов е доказал своята конструктивна работа, диалогичност, акуратност". Той е показал и качества на обединител, допълни тя.

*Новината е обновена в 15.29 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com