Задната седалка на колата може да е опасна за децата

3798
Задната седалка на колата може да е опасна за децата

Независимата американска агенция "Център за автомобилна безопасност" (CAS) призовава федералните регулатори да предприемат допълнителни мерки по защита на децата в катастрофи.

Специалистите от CAS са изучили статистиката на пътнотранспортните произшествия с участието на деца за почти половин век и са изяснили, че разположението на детето на задната седалка е безопасно само в случай че предната седалка пред него е свободна.

Коледен празник по пътна безопасност за децата от институциите

По повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници, Столична община и Съветът по безопасност на движението на децата в София органи...

Притесненията на агенцията са предизвикани от факта, че правилата изискват детето да се намира на задната седалка на лекия автомобил, но не дават никакви препоръки на кое конкретно място трябва да става това.

Става дума за факта, че макар задната седалка да се явява най-безопасното за детето място, то трябва да сяда или зад свободна предна седалка, или зад най-лекия пътник.

Изследванията са установили, че при удар в задната част на автомобила със скорост над 50 км/ч, облегалките на предните седалки са склонни към разрушаване и като следствие – към травмирането на децата, които седят отзад.

Например в периода между 1990 и 2014 година в САЩ са били регистрирани повече от 900 случая, в които деца на задната седалка са загинали от разрушаване на облегалките на предната седалка.

По-малко инциденти с деца на пътя отчитат в Търговищка област

Намаляват злополуките с деца на пътя в Търговищка област. От началото на годината са регистрирани четири пътни произшествия с деца на т...

В такива случай обикновено детето е седяло зад по-тежкия си баща, за да може майката, седяща на предната пътническа седалка, да го наблюдава, когато се обърне назад.

Изискването децата да пътуват на задната седалка се прилага и у нас, но както показало времето, преместването им там предизвиквало неумишлени последствия.

Докато производителите на автомобили не усилят конструкцията на предните седалки по такъв начин, че да гарантират отсъствие на счупване им при сблъсък, заплахата за пътниците отзад остава съвсем реална, независимо от другите постижения в областта на пасивната безопасност.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com