Забраната за къмпингуване падна на първо четене

2289
Забраната за къмпингуване падна на първо четене
Снимка: Pixabay

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които отменят наскоро приетата забрана за свободно къмпингуване. Предложението е на Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Вчера депутатите от икономическата комисия отхвърлиха законопроекта и така гласуваха забраната за този вид туризъм да остане.

До забраната за къмпингуване се стигна след като председателят на комисията по регионално развитие Найден Зеленогорски внесе промени в ЗУЧК, според които се забраняваше къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажа. В пленарна зала в парламента идеята беше приета бързо и без дискусии на второ четене. Това обаче предизвика протести на желаещи да къмпингуват свободно, които искат регламентиране на този вид туризъм.

Без каравани и палатки на плажната ивици на къмпинг "Градина"

Без каравани и палатки на плажната ивици на къмпинг „Градина” - това е заложено в новия закон за устройство на Черноморскот...

Междувременно стана ясно, че Министерство на туризма се готви да забрани тотално този вид туризъм по цялата територия на страната, този път с поправки, но в Закона за туризма. Това накара още повече хора да излязат на протести. След разпореждане на премиера Бойко Борисов, посоката на действие на законотворците се промени на 180 градуса, а групата на ГЕРБ, която първоначално подкрепяше забраната, веднага инициира отмяна на рестрикцията.

"В зона "А" се разрешава къмпингуването извън категоризираните къмпинги по ред и условия, определени в Закона за туризма и специфичните правила и нормативи, предвидени в други закони", гласи текстът на приетите днес промени, внесени от Караянчева. Те бяха подкрепени от 75 депутати, 17 гласуваха "против", 14 се въздържаха.

Отхвърлените с 20 гласа "за", 7 "против" и 82 "въздържал се" поправки, внесени от Реформаторския блок, начело с Найден Зеленогорски предвиждат палатки, кемпери и каравани да могат да се разполагат в имоти, собственост на държавата и общините, както и в частни имоти, попадащи в горски територии, или в земеделски земи и в незастроени урбанизирани имоти. Идеята е там да могат да се определят места за къмпингуване, на без промяна на предназначението на терените.

Терените обаче няма да се категоризират като къмпинги, защото редът за това е тежък. В тях ще могат да се поставят беседки, пейки, маси, информационни табели, чешми, екотоалетни и други обекти. Те обаче няма да могат да бъдат с търговска цел и няма да може да се строят сгради по смисъла на закона. Таксата за престой е 2 лв. на денонощие.

Депутатите направиха първа стъпка за отмяна на забраната за къмпингуване

Наскоро гласуваната забрана за свободно къмпингуване да се замени с облекчени правила за този вид туризъм. Това беше прието на първо че...

Намеренията са този модел да бъде пренесен и в Закона за туризма, който в момента е на етапа обществено обсъждане, за да може да важи за цялата страна, а не само за Черноморието.

По време на дебатите днес самият Зеленогорски попита защо държавната собственост не може да бъде защитена. „Трябва да се намери балансиран подход, който ще гарантира правата на хората, искащи да летуват по този начин, но и интересите на държавата“, добави още реформаторът.

По думите му практиката показва на депутатите как трябва да се пишат правилата. Според него община Щабла си върши работата по възможно най-добрия начин.

„Там се отделя общинска земя, охранява се по съответен ред, има правила и хората могат да разпънат палатки, да отидат с кемпера. Събира се някаква минимална такса, с която да се чисти района. По този начин има гаранция за сигурността на хората“, добави Зеленогорски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика