За жените е по-добре да са неграмотни от гледна точка на еволюцията

9123
За жените е по-добре да са неграмотни от гледна точка на еволюцията

Според руския биолог Александър Марков за жените от еволюционна гледна точка е по-изгодно да са неграмотни.

Марков е известен руски биолог, палеонтолог и популяризатор на науката. В интервю за Газета.Ru той разказва за много неща, вълнуващи съвременните хора, като засяга и женското образование. Според него от еволюционна гледна точка за жените е по-добре да са неграмотни, тъй като в този случай шансовете да оставят потомство са повече.

Еволюцията протича много по-бързо, отколкото сме смятали

Учените от лабораторията за археологични изследвания в Оксфорд са изследвали документираното родословно дърво на кокошки и са изяснили,...

"В голяма степен това е свързано с грамотността. Колкото по-висока в страната е женската грамотност, толкова по-ниска е раждаемостта", казва биологът. Изследователят повтаря и известната теза, че образованата жена мисли преди всичко за кариера или за своето собствено бъдеще, докато необразованата повече е съсредоточена във възпитанието на децата.

Впрочем експертът гледа на демографския въпрос и малко по-широко. "Бедните се плодят по-бързо от богатите. Невинаги, не навсякъде и не във всички общества, но това се наблюдава. Кварталите на бедните се пръскат от пренаселване, а богатите страдат, че нямат наследници", отбелязва той. Така че въпросът за нивото на раждаемост следва да се разглежда не само от гледна точка на положението на жените в обществото.

Марков разказва и за такова характерно за човешкото общество явление като грижата за възрастните. Изследователят предлага този въпрос да се разглежда от позиция на необходимост от социално обучение и предаване на културна информация от поколение на поколение. Казано по-просто, за първобитните ловци и събирачи е било по-изгодно да се грижат за възрастните, тъй като те са споделяли с младите безценен жизнен опит.

Ученият разказва също и защо креационистите са "по-изгодни4 от гледна точка на еволюцията. Въпросът лежи включително в политическата плоскост. Изследователят отбелязва, че вярващите хора много по-лесно се управляват и всяка власт добре разбира това.

Разводът е плод на еволюцията

Американските биолози обясниха склонността на семейните двойки да се развеждат на 4-та и 7-та година от брака. Според тях това е &...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно