"ВТБ Капитал" се изправя пред лондонски съд заради продажбата на "Виваком"

5598
"ВТБ Капитал" се изправя пред лондонски съд заради продажбата на "Виваком"

Дъщерното дружество от Великобритания на руската държавна банка ВТБ - ВТБ "Капитал", ще се изправи пред Лондонския Висш съд заради продажбата на "Българска телекомуникационна компания" (БТК) с търговско име "Виваком".

Компаниите Empreno и LIC Telecommunications Sarl (LICT) на руския бизнесмен Дмитрий Косарев са подали миналата седмица в Лондон правен иск, се казва в прессъобщение. Започналото правно производство във Върховния съд в Лондон срещу "ВТБ Капитал", клон във Великобритания на Руската държавна банка, е за "за предполагаемо незаконно изземване и продажба на компанията на свързана страна."

Незаинтересованият Луврие се върна да обжалва решението на КЗК за придобиване на "Виваком"

Компанията "Луврие Инвестмънтс Къмпани 33 С.А." (Louvrier Investment Company 33) е обжалвала решението на Комисията за защита на конкур...

"Подаването на жалба пред Висшия съд е основен крайъгълен камък в нашата продължаваща борба за осигуряване на подходяща компенсация от "ВТБ Капитал" за това, което ние разглеждаме като отвратителен опит да продаде незаконно "Виваком" на свързана страна за грубо намалена сума. Ние очакваме щетите ни да бъдат най-малко 250 млн. евро", казва говорител на Косарев.

Същевременно адвокати, представляващи бизнесмена, също са представили наказателна жалба до Службата срещу крупни измами (СКИ), което се смята, че може да забави самата сделка по смяната на собствеността на "Виваком" или да доведе до отмяна на търга по продажбата.

Припомняме, че през ноември бизнесменът Спас Русев спечели търга за "Виваком" с оферта за 330 млн. евро. До продажбата се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г. След като банката изчака 6 месеца след крайния срок, в края на октомври 2015 г. "ВТБ Капитал" обяви, че пристъпва към продажбата на телекомуникационния оператор БТК. Косарев още тогава изяви претенции за собственост на телекома и обяви, че продажната е незаконна. Той претендира за 43% от акциите на "Виваком", като, по думите му, Empreno притежава 100% от акциите на компанията LICT, която от своя страна владее 43% от акциите на българския телеком. Това трябва да са 43-те процента на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев.

Според жалбата пред СКИ, "ВТБ Капитал" непочтено са присвоили дяловете на LICT в Inter V Investment Sarl (InterV), дружество майка на "Виваком", чрез заговор с трета страна, за да могат да блокират достъпа на собствениците до компанията. Лицата, посочени в жалбата пред СКИ, са Ник Хът (главен изпълнителен директор на "ВТБ Капитал AД"), Алексей Яковитски (глобален изпълнителен директор на "ВТБ Капитал" и изпълнителен директор на "ВТБ Капитал Холдинг (Русия)) и Юрий Соловьов (зам.-председател на Управителния съвет на "ВТБ Банк" АД и председател на Борда на директорите на "ВТБ Капитал Холдинг (Русия)). След ефективното поемане на контрола на компанията, ВТБ бързо е започнала процеса на продажбата на свързано лице при грубо намалена цена, като по този начин е нанесла значителна финансова вреда на законните собственици, казват представителите на Косарев.

КЗК разреши на Спас Русев да придобие "Виваком"

Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиването на "Виваком" от страна на Спас Русев. Това става ясно от решение на институц...

В същото време в жалбата пред съда се твърди, че "ВТБ Капитал" умишлено е възпрепятствала InterV от рефинансиране на заема от 150 мил. евро от инвестиционната банка. След това продала акциите на InterV във "Виваком", които са били използвани като обезпечение по кредита, "на смешна цена на свързана страна" и по този начин е нарушила споразумение за спиране на враждебно поглъщане.

"ВТБ Капитал" продава акциите на компания на бизнесмена Спас Русев, като Косарев смята, че продажбата е проведена чрез фиктивен търг, без подходящо уведомление и в опит да се прикрие продажбата, за да се блокират други участници в търга. Според жалбата пред Върховния съд са били направени неадекватни или недостатъчни опити за оповестяване на предполагаемия търг, така че да се привлекат разумен брой заинтересовани участници и "ВТБ Капитал" "конкретно и упорито" е отказвала да предостави на Empreno и LICT нужната информация, за да може да рефинансират заемите си с "ВТБ Капитал" и да участват в наддаване за акциитена InterV. Освен това в жалбата се казва, че е бил предоставен неправилен или недостатъчно дълъг период на предизвестие преди предполагаемия търг, за да се даде възможност на заинтересованите участници в търга да се подготвят и извършват надлежен преглед на книжата.

Според Косарев Спас Русев, е свързано лице и дългогодишен сътрудник на "ВТБ Капитал", а крайната продажна цена от 3,3 млн. евро, договорена за акциите на InterV, е "грубо намалила стойността им" и представлява значително намаление със 143 000 000 евро на конкурентната оферта от CVC Capital Partners Limited. Според ищеца ВТБ е възпрепятствала стъпките, предприети от Empreno да разследва неправомерното й поведение, като отказвала да предостави необходимата информация и документи.

Властите в Русия също възнамерявали да започнат наказателно разследване срещу неидентифицирани лица във връзка с продажбата на "Виваком".

"Виваком" получи покана да влезе официално в Левски, клубът е на милионна загуба*

5,6 млн. лева загуба е регистрирал Левски през миналата година. Това стана ясно на общото събрание на клуба. Разходите на синия клуб с...

Припомняме, че в началото на януари тази година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиването на "Виваком" от страна на Спас Русев. С него се даде всъщност позволение "Вива телеком Люксембург" да придобие контрол върху "Inter V Investment", т.е. собственикът на най-големия български телеком. Очакваше се сделката да приключи до март, но по информацията на в. "Банкеръ" "ВТБ Кепитъл" е решила да удължи до 10 март срока за погасяването на заема, заради който бе извършена продажбата. Отварянето на нова възможност за изплащане на дълга също може да доведе до отмяна на търга и запазване на досегашната собственост в телекома. "ВТБ Кепитъл" държи над 33% в БТК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика