Юпитер има двойна роля

18366
Юпитер има двойна роля
Снимка: Getty Images/Guliver

Дълго време учените разглеждаха Юпитер като защитник на Земята, който поема върху себе си ударите на астероиди и комети. В полза на това свидетелствало и падането преди 20 години на кометата Шумейкър-Леви 9 върху газовия гигант, което било фиксирано от астрономите.

Но ново изследване, проведено от специалистите за реактивно движение на НАСА, позволява да се погледне по нов начин на ролята на Юпитер в Слънчевата система.

Венера, Марс и Юпитер в страстен танц

Астрофотограф с псевдонима Шираши от Япония е забелязал нещо интересно по време на наблюдението на парада на планети в понеделник сутри...

Според резултатите о проведено от учените компютърно моделиране Юпитер действа не само като щит. Той също изменя траекторията на движение на кометите и другите космически обекти, като ги пренасочва във вътрешността на Слънчевата система, съобщава Universe Today.

Учените създали симулатор на Слънчевата система, в който "пуснали" 30 000 обекта. Всички те били насочени по траектории, които не представляват опасност за Земята. Моделирането показало, че значителна част от тези обекти в резултат се озовали на орбита, пресичаща се с орбитата на Земята.

За изменението на посоката на движение на небесните тела обаче не бил виновен само Юпитер, но и Сатурн. Експериментът установил също, че Юпитер е забавял обектите до скорост, които позволявали на Земята да натрупа маса за сметка на тези тела.

Сблъскващите се с нашата планета обекти не само увеличили нейната маса, но и я снабдили с необходимите за живота вещества. Без тях Земята вероятно никога не би се сдобила с атмосфера.

Нови открития на Юпитер направи "Хъбъл"

С помощта на космическия телескоп "Хъбъл" учените получиха нови изображения на Юпитер, включително на тайнственото му Голямо червено пе...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос