Юнкер директно обяви, че Румъния ни изпреварва значително

4112
Юнкер директно обяви, че Румъния ни изпреварва значително
Снимка: Getty Images/Guliver

"Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели процесът на мониторинг ще върви към своя край", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, след среща с румънския премиер Дачиан Чолош.

Юнкер поясни, че наблюдението над Румъния може да бъде снето в рамките на мандата на тази комисия, който приключва през 2019 година. "Няма тясна интимна връзка между това, което наричам рамката на България и рамката на Румъния", заяви председателят на ЕК. Чолош от своя страна настоя Европейската комисия да прекрати наблюдението на борбата с корупцията и съдебните реформи, тъй като страната е изпълнила целите на Механизма за сътрудничество и проверка. Той допълни, че механизмът се е изчерпал, предаде БГНЕС.

Димитър Узунов: Голяма легенда е, че Пеевски е назначавал магистрати

Това е голяма легенда, заяви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов в ефира на Нова телевизия относно думите на уво...

Механизмът за сътрудничество и проверка бе създаден през 2007 година при влизането на България и Румъния в ЕС. Целта му бе да улесни съдебните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност, като едновременно с това гарантира нормалното функциониране на европейските политики и институции. Той ще се прилага, докато показателите му не бъдат изпълнени задоволително, е позицията на комисията.

Само преди две седмици българският премиер Бойко Борисов беше притиснат на среща в посолството ни в Лондон от въпроса кога ще настигнем румънците. Борисов се направи, че не е чул питането и започна да дава статистика колко повече усвояваме от еврофондовете, без да коментира темата с правосъдието и съдебната реформа. Борисов не коментира и как така при усвояването на евросредства сме по-напред, а румънците са пет пъти по-ефективни от нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com