Турция и Саудитска Арабия с възможна обща сухопътна операция срещу ИД в Сирия

5645
Турция и Саудитска Арабия с възможна обща сухопътна операция срещу ИД в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция и Саудитска Арабия може да започнат съвместна сухопътна операция срещу радикалната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия. Турското външно министерство съобщи, че Рияд ще изпрати военни самолети в базата „Инджирлик“, които ще бъдат използвани във войната срещу екстремистите, предаде AFP. Точният им брой обаче не е известен към настоящия момент.

"Ако има стратегия (срещу „Ислямска държава“), тогава Турция и Саудитска Арабия може да влязат в сухопътна операция“, заяви пред всекидневниците „Йени Шафак“ и „Хабертюрк“ външният министър на Анкара Мевлют Чавушоглу след участието му в конференцията по сигурността в Мюнхен, предадоха "Фокус" и БГНЕС.

Турция обвини Русия, че продължава въздушните удари в Сирия въпреки примирието

Броят на бежанците на турско-сирийската граница надхвърли 100 000 души. Турция обвини Русия, че е продължила въздушните удари в Сирия, ...

Някои твърдят, че Турция проявява нежелание да участва в борбата срещу ДАЕШ (арабското название на групировката "Ислямска държава"). Но точно Турция направи най-конкретните предложения, добави ръководителят на турската дипломация. Той подчерта, че Саудитска Арабия, която през последните месеци се превърна в един от най-близките съюзници на Анкара, ще разположи изтребители в голямата турска военна база "Инджирлик", където вече има самолети на водената от САЩ коалиция. 

Саудитски представители дойдоха и се запознаха с базата. Засега още не е ясно колко самолета ще бъдат разположени, каза Чавушоглу. Според него Саудитска Арабия е изтъкнала, че е готова да изпрати войска, когато настъпи време за сухопътна операция. Базата Инджирлик е на 8 км от турския град Адана, близо до сирийската граница. 

"Саудитска Арабия изрази своята решимост срещу „Ислямска държава“ като заяви, че има готовност за изпращането на войски и изтребители. В хода на всяко заседание на коалицията ние винаги подчертаваме необходимостта от приемането на широка, ориентирана към резултати стратегия за борба срещу терористичната групировка. Ако разполагаме с подобна стратегия, то Турция и Саудитска Арабия може да започнат наземна операция“, поясни Чавушоглу, цитиран от The Independent

Неотдавна Рияд предложи да изпрати сухопътни части в Сирия в рамките на международна коалиция срещу джихадистката групировка "Ислямска държава". Според представител на Пентагона Вашингтон гледа с добро око на това.

През март коалицията на Саудитска Арабия за борба с тероризма ще се събере за първи път

Страните-участнички в ислямската военна коалиция за борба с тероризма, създадена от Саудитска Арабия, ще проведат първото си заседание ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа