Турция е започнала да бомбардира райони, контролирани от сирийските кюрди

7136
Турция е започнала да бомбардира райони, контролирани от сирийските кюрди
Снимка: Getty Images / Guliver

Турската армия бомбардира днес сектори, контролирани от силите на сирийските кюрди в провинция Алепо, в северна Сирия. Това предаде AFP, като се позовава на Сирийския център за наблюдение на правата на човека. 

Според директора на НПО Рами Абдел Рахман турската артилерия е обстрелвала сектори, които кюрдските сили за народна защита (ИПГ) неотдавна са отвоювали от ислямистките бунтовници в провинция Алепо и по-специално района на град Миниг. 

Плевнелиев в Мюнхен: Нужни са политически преговори за спиране на насилието в Сирия

Политическите преговори са единственият начин за постигането на устойчиво решение за спиране на насилието в Сирия. Това беше общата поз...

Турските бомбардировки били насочени срещу военното летище на Миниг, което кюрдите завзеха на 10 февруари. Те започнаха малко след изявление на турския премиер Ахмет Давутоглу, който заплаши с военна акция срещу сирийските кюрдски бойци от Партията на демократичния съюз, които Анкара определя като терористична група, предаде БГНЕС.

При необходимост ние можем да вземем в Сирия същите мерки като в Ирак и Кандил, каза Давутоглу. Той има предвид бомбардировките през 2015 срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) в тази планина в северен Ирак, която бе тяхна крепост.

Подкрепяни от атаките на руската авиация кюрдските бойци завзеха преди дни ВВС базата и град Миниг, разположени на север от големия град Алепо и на десетина километра от турската граница. 

Анкара смята кюрдската партия Демократичен съюз (ПИД) и нейното военно крило ИПГ за разклонение на Кюрдската работническа партия ПКК. Източник от ИПГ съобщава , че турските сили са подложили на обстрел военното летище „Менах“

Медведев: Не е вярно, че Русия бомбардира цивилни в Сирия

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев отхвърли днес обвиненията, че руските сили бомбардират цивилни в Сирия. Той заяви,&nbs...

Сирийските правителствени сили загубиха контрола на базата в Миниг през 2013 г., две години след началото на конфликта в Сирия.

Междувременно стана ясно, че Турция и Саудитска Арабия може да започнат наземна операция срещу "Ислямска държава" в Сирия, ако има такава стратегия. Информацията за това дойде от турски медии, които цитират турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Чавушоглу също участва на Международната конференция по сигурността в Мюнхен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com