Технолози разработиха палто-палатка за бежанци

4864
Технолози разработиха палто-палатка за бежанци

Студенти дизайнери от лондонския Кралски колеж за изкуства са създали прототип на плащ-палатка за бежанците в Европа. Дрехата се превръща в малка шатра, в която временно може да се живее.

Както съобщава Reuters, прототипът на палтото-палатка се разработва от британските дизайнери в Китай, а в началото на лятото ще премине полеви изпитания. Ако те бъдат успешни, подобни дрехи ще бъдат раздадени на бежанците, преди да настъпят студовете. Средствата за масово производство на палтото-палатка се събират от студентите в кампания в Kickstarter.

Забавяне в изпълнението на квотите за бежанците, отчита ЕК

Европейската комисия (ЕК) докладва бавни резултати по изпълнението на квотите за прием на бежанци и принудителното връщане на нелегални...

Палтото-палатка се изработва от тайвек. Това е нетъкан материал, патентован от компанията DuPont и създаден от 100 процента полиетилен с висока плътност (HDPE). Той съчетава едновременно характеристиките на хартия, фолио и тъкан, което му придава здравина, водоустойчивост, проветривост, ниско тегло и устойчивост към механични и химични въздействия.

В палтото-палатка се използва още една разработка на DuPont – майлар, филм на основа на синтетично полиестерно влакно. Тя влиза в качеството на подплата, благодарение на което палатката ще се затопля от съхранението на човешката топлина. В разработката на конструкцията студентите използват принципа на оригами – палтото се превръща в платка за около минута. Планира се конструкцията да бъде усъвършенствана с добавянето на твърдо скеле и надуваеми елементи.

По данни на Reuters миналата година в Европа са пристигнали повече от един милион бежанци от страни от Близкия изток, Азия и Африка. Повечето от тях са се установили в Германия.

По думите на разработчиците на палтото-палатка тяхната дреха безспорно не е предназначена за дългосрочно използване като жилище, но ще помогне на бежанците да преживеят дните до регистрацията в страната на пребиваване, допълва Naked Science.

Ердоган: Всеки момент мога да пусна бежанците към България

"Ние можем във всеки момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси". Това заявил турският презид...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии