Течност, която може да се реже и лепи (ВИДЕО)

6028
Течност, която може да се реже и лепи (ВИДЕО)

Изследователи от университета Тунцзи в Шанхай са създали течен материал, който може да се реже или да се слепва в различни форми. По структура той напомня на желатин, а всъщност това е просто вода, покрита с нанослой от фидрофобен материал.

Изследователите са разширили предишните методи за използване на хидрофобни субстанции за създаването на стабилни водни топчета и непромокаеми тъкани. Като изсушили гел на основата на силициев диоксид върху стъклена повърхност, учените успели да получат слой от силициеви частици с дебелина само 20 нанометра.

Нанорибки ще чистят организма от токсини

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего разработиха технология по 3D печат на микророботи във формата на рибки, способни да се ...

Водните капки на тази повърхност се покриват от един слой силициеви частици, което позволява на изследователите да твърдят, че са получили монослой, или слой с дебелина една молекула. Затова материалът остава прозрачен, за различа от други течности, които остават мътни заради хидрофобния материал.

Новият материал е наречен "течен пластилин". Когато се движи с фидрофобни инструменти, материалът съхранява своята форма, но две капки лесно могат да се слеят в една като обикновени капки вода.

Течният пластилин може да се използва за течни увеличителни стъкла. Учените също са изяснили, че химичните вещества, добавени в този материал, се разпространяват по-бавно, отколкото в обикновена течност, в резултат на което се забавя процесът на химични реакции.

По такъв начин този материал може да се използва като миниатюрна колба, в която всички химични реакции ще се наблюдават лесно.

Нанотехнология използва енергията на светулките

Някой ден може да се радваме на разноцветни светещи джаджи, които не използват електричество или батерии, пише sciencedaily.com. Учени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии