Таксиметровите шофьори се заканват да блокират София на 1 април

3916
Таксиметровите шофьори се заканват да блокират София на 1 април
Снимка: БГНЕС

Ако всеки автомобил е лиценз на превозвач, тогава трябва 7000 превозвачи да има в София. Може ли един автомобил да организира диспечерски услуги за поемане на поръчки например, за координация? Този аргумент представиха протестиращи таксиметрови шофьори относно втория опит на ГЕРБ, заедно с „Патриотичния фронт”, да вкарат законопроект за нов патентен данък и нови правила за лицензиране.

От 1 април 83% от шофьорите ще са без лиценз, ако трябва всеки автомобил да е лицензиран, подчертаха протестиращите шофьори. Минимум един месец трябва, за да има прелицензиране, твърдят хората.

Някои депутати опитват да не позволят данъчна примка около големите таксиметрови фирми

След като през втората половина на миналата година предложение на ГЕРБ за нов данък върху такситата не мина, сега същото предложение въ...

Искането на таксиметровите шофьори е да се върне законопроектът. Ако до 1 април това не се случи, 10 000 домакинства остават без прехрана, категорични са протестиращите. На 1 април ще дойдем 3-4000 таксита, заканиха се таксиметровите шофьори.

Дали държавата може да ги регистрира или не е друга тема, каза депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. Той потвърди, че е изтеглил законопроектът, тъй като е съвносител. АБВ обаче се отказа от подкрепата си за законопроекта, затова го изтеглих, каза Иванов пред Нова телевизия.

По думите на Иванов не става дума точно за патентен данък, ами за данък, осветляващ сектора. Припомняме, че става въпрос за налог от между 400 и 1000 лева, като точният размер се определя от съответната община. Имаме становища от всички големи асоциации и фирми, като всички ни подкрепят, с изключение на две фирми с общо 100 автомобила, твърди Иванов. За него законопроектът е правилен и ще се бори за осъществяването им.

Законопроектът по същество

Московски даде обещание на таксиметровите шофьори и отблокира "Орлов мост"

Транспортният министър Ивайло Московски дойде на импровизирания протест на таксиметровите шофьори, които блокираха движението по "Орл...

Разковничето в новото предложение е, че няма как да се работи, като се ползва лиценза на друг превозвач. В момента масово в България практиката е точно такава.

Съгласно предложената промяна се въвежда „алтернативен данък” за таксиметровите превозвачи – по същество патентен данък, като отново размерът е същият както в предходната идея – от 400 до 1000 лева. Точният размер да се определя от Общинския съвет на съответната община – до 31 октомври на предходната година, пише в законопроекта. Дължимият налог ще се плаща на две равни вноски – първата до 31 декември на предходната година и втората – до 30 юни на годината, за която данъкът е дължим.

Данъкът ще се плаща и от физически лица, извършващи таксиметров превоз, включително еднолични търговци. Както е известно, в България това е честа практика на таксиметров превоз. Налогът ще се дължи за всеки отделен автомобил, с който се извършва таксиметров превоз.

Интересен момент в предложение е, че ако бъде внесен такъв данък, но внеслото го лице няма лиценз за таксиметров превоз, то връщане на надвнесения налог ще има само ако внеслото го лице си го поиска писмено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика