Световен рекорд по предаване на информация: 1,125 Tb/s

7513
Световен рекорд по предаване на информация: 1,125 Tb/s

Екип изследователи поставиха световен рекорд по предаване на информация между един предавател и приемник. Скоростта е била 1,125 терабита в секунда, съобщава Phys.org.

Нека си представим какво означават тези цифри. Ръководителят на изследването д-р Робърт Махер, обяснява:

Интернет на две скорости

Федералната комисия по комуникациите (FCC) откри пътя за поставянето под съмнение на безпристрастността на глобалната мрежа и принцип...

"Това е почти 50 000 пъти повече от 24 мегабита в секунда, тоест средната скорост на широколентова връзка във Великобритания. Например при тази скорост за предаване на информация, която ние постигнахме, всички сезони на "Игра на тронове" в HD качество може да се свалят за една секунда."

Устройството използва петнадесет различни канала за изпращане на данни, всеки от които се модулира отделно, а след това всички те се комбинират в един сигнал – това, което изследователите наричат "суперканал".

На другия край приемник с невероятна широка пропускна способност завършва конструкцията.

"Използването на приемници с висока пропускна способност ни позволява да получим целия суперканал наведнъж… И все пак това едновременно варира нивото на производителност на всеки оптичен подканал, затова се налага да се обръща специално внимание на оптимизацията както на формата на модулация, така и на скоростта на предаване на кодови потоци на всеки оптичен канал, за да се максимизира нивото на предаване на информация.

ЕК ни даде "зелена светлина" за високоскоростния интернет

Европейската комисия даде "зелена светлина" на България за проекта за развитие на високоскоростен широколентов достъп от следващо пок...

Подобен подход ни позволи да постигнем най-голямата скорост на предаване на информацията с използването на един приемник, регистрирана някога в историята", казва Махер.

Вярно, има едно "но" – при експериментите учените директно са свързали предавателя с приемника. Следващия път те ще установят връзка с оптично влакно, от което сигналът малко ще се изкриви във времето на предаване. Така че до свалянето на всички сезони на "Игра на тронове" за една секунда ще измине още известно време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии