Среща след 1000 г.: Папа Франциск и патриарх Кирил за възстановяване на единството

5976
Среща след 1000 г.: Папа Франциск и патриарх Кирил за възстановяване на единството
Снимка: Getty Images/Guliver

Папа Франциск и руският патриарх Кирил осъществиха историческа среща между главите на римокатолическата и руската православна църква. Това е първото виждане между патриарха и папата след близо 1000 година от началото на голямото разделение в християнството през 1054 г.

Папа Франциск и Патриарх Кирил заедно призоваха за обединение на вярващите, спешни мерки за защита на християните в Близкия изток и запазване на християнската принадлежност на Европа. Това гласи обща декларация след историческата им среща на летището "Хосе Мартин" край кубинската столица Хавана, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

След като двамата разговаряха в Куба, те подписаха и публикуваха и предварително подготвена декларация с общи позиции по ключови световни въпроси. Умишлено в нея липсват конкретните спорове на двете религиозни традиции.

"От почти 1000 години католици и православни християни са лишени от единство в Евхаристията (бел.ред. – Светото причастие). Болезнената липса на единство е в резултат на човешката слабост и греховност. Взимайки предвид многобройните предизвикателства, които предстоят, надяваме се нашата среща да спомогне за възстановяването на единството, с Божията воля”, пише в общата декларация.

"Призоваваме международната общност да вземе спешни мерки срещу прогонването на християните от Близкия изток. В много страни в Близкия изток и Северна Африка цели семейства, села и градове на нашите братя и сестри християни са напълно унищожавани”, гласи още изявлението им.

Най-важните точки в историческия документ, обобщени от AFP. 

ЦЪРКОВНО ЕДИНСТВО 

"От почти 1000 години … ние сме разделени от рани, причинени от стари и скорошни конфликти, от различията, наследени от нашите предци. Боли ни от липсата на единство." 

"Надяваме се нашата среща да спомогне за възстановяването на съюза, по Божията воля”

"Призоваваме католиците и православните християни във всички страни да се научат да живеят заедно в мир и любов” 

СТРАДАНИЕТО НА ХРИСТИЯНИ И ДРУГИ ВЯРВАЩИ 

„В много страни от Близкия изток и Северна Африка, нашите братя и сестри християни, техните семейства, села и градове са напълно унищожавани… Призоваваме международната общност да предприеме спешни мерки за предотвратяване на прогонването на християните от Близкия изток.” 

„Искаме да изразим своето съчувствие за страданието, което изживяват вярващите от други религиозни традиции, също жертви на граждански войни, хаос и тероризъм” 

ТЕРОРИЗЪМ 

„Международната общност трябва да положи всички възможни усилия за слагане на край на тероризма чрез общи и координирани действия.” 

„Опитите да бъдат оправдани престъпни деяния с религиозни каузи са цялостно неприемливи. Никое престъпление не бива да бъде извършвано в Божието име.” 

УКРАЙНА 

„Призоваваме всички страни в конфликта към благоразумие, солидарност с обществото и действия, които целят изграждането на мир. Приканваме нашите църкви в Украйна да работят за социална хармония, да се въздържат от участие в конфронтации и да не подкрепят допълнително развитие на конфликта.” 

ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ 

„Благодарни сме на Бога за скорошното безпрецедентно възраждане на християнската вяра в Русия, както и в много страни от Източна Европа.” 

„В същото време сме притеснени от ситуацията в много страни, в които политическите сили, напътствани от изключително агресивни секуларистки идеологии, се опитват да ограничат църквата до пределите на обществения живот.” 

„Като оставаме отворени за приноса на други религии към цивилизацията ни, нашето убеждение е, че Европа трябва да остане вярна на християнските си корени.”

БЕДНОСТ, БЕЖАНЦИ 

„Не можем да останем безразлични към съдбата на милиони мигранти и бежанци, които чукат на вратите на богатите нации. Нарастващото неравенство в разпределението на материалните блага увеличава появилото се чувство на несправедливост в международния ред.” 

БРАК 

Руският патриарх и папата ще се срещнат на неутрална територия

Папа Франциск, който днес (12 февруари) пристига в Хавана за среща с патриарха на Руската православна църква Кирил, няма да преминава к...

„Притеснени сме от кризата на семейните ценности в много страни… Семейството е основано на брака – акт на свободно дадена и вярна любов между мъж и жена… Съжаляваме, че други форми на съжителство са поставени на едно ниво с този съюз.” 

АБОРТИ 

„Призоваваме всички да уважават неотменното право на живот. Милиони са лишени от самото право да бъдат родени на този свят. Кръвта на неродените е плач, насочен към Бога.” 

ЕВТАНАЗИЯ, ЕВГЕНИКА

„Появата на т.нар. евтаназия накара възрастните хора и тези с физически недъзи да започнат да се чувстват като тежест за семействата им и обществото като цяло. Притеснени сме също от развиването на биомедицинска технология за репродукция, тъй като манипулацията спрямо човешкия живот представлява атака срещу основите на човешкото съществуване, създадено по Божие подобие.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа