Серийните автомобили с най-висок въртящ момент

21336
Серийните автомобили с най-висок въртящ момент

Както част от вас знаят, въртящият момент не е всичко. Ако беше, всички ние щяхме да караме бавно подвижни трактори на пистите, където не им е мястото. Но въртящият момент Е по-важен от конските сили, когато става дума за ежедневно шофиране, тъй като това е показателят, който е главна задвижваща сила, когато настъпите педала на газта при светване на зеления светофар. Тъй като конските сила са функция от въртящия момент и оборотите на двигателя, важно е да отбележа, че междинното ускорение е резултат от наличния въртящ момент при ниски обороти. Без допълнителни уточнения преминавам към списъка, който би бил коренно различен, ако бе направен преди няколко години.

 

Koenigsegg Regera

Макар още да не е влязъл в пълен цикъл на производство, най-мощният Koenigsegg до момента ще е трудно да бъде детрониран, когато всичките 80 бройки достигнат до щастливите си (и пребогати) собственици. Първото място на Regera се дължи на интересна plug-in хибридна конфигурация. Битурбо бензиновият 5,0- V8 генерира 1100 к.с. и до 1280 Нм. Изглежда повече от впечатляващо, но Клистиан фон Кьонигсег е добавил още три електромотора, един от които играе ролята на трансмисия по изключително иновативен начин. Всяко задно колело се задвижва от електромотор с 245 к.с. и 260 Нм. Третият е монтиран върху коляновия вал и отдава 218 к.с. и 300 Нм. Сумарната мощност на автомобила достига 1500 к.с., докато въртящият момент е точно 2000 Нм. Какво повече да кажем за автомобил, чието има означава „да властва“?

 

Bugatti Chiron

Това със сигурност е най-очакваният и одумван автомобил, който тепърва ще твори история. Параметрите на двигателя му сякаш са излезли от подземното царство. Инженерите са монтирали по-големи турбини (както досега – 4 на брой) към познатия W16 8,0-литров двигател, за да извлекат 1500 к.с. при 6700 об/мин и 1600 Нм между 2000 и 6000 об/мин. Теглото на автомобила е 1995 кг (със 155 кг повече спрямо Veyron), което означава, че моделът предлага съотношение мощност-маса от 741 к.с. на тон.  Как се изразява това в динамично отношение? Ами… плашещо, дори и само на хартия. Тези параметри ще се пренасят към двете оси посредством 7-степенна трансмисия с двоен съединител. Максималната скорост на Chiron е 420 км/ч, която ще е електронно ограничена. Ускорението до 96  км/ч ще трае феноменалните 2,2 секунди.

 

Bentley Mulsanne Speed

И той (подобно на горните два владетеля на скоростта) бе представен на тазгодишното авто шоу в Женева. Така той се превърна в серийния седан с най-висок въртящ момент, предлаган на пазара. Неговият битурбо 6,75-литров V8 двигател е достатъчен за 530 к.с. и разкъсващ гумите 1100 Нм въртящ момент. Независимо от теглото, което е невероятните 2711 кг, тази огромна лимузина стига границата от 100 км/ч за само 4,9 секунди. В действителност, на пазара няма по-тежък сериен седан от британския благородник, който се ускорява по-бързо от Mulsanne Speed. Това той дължи на двигател, оригиналът на който е лансиран през… 1959 г.

 

Pagany Huayra BC

Поредната звезда от шоуто в Женева тази година. Специалното изпълнение на Huayra, посветени на Бени Кайола (BC), впряга 100 к.с. спрямо стандартния модел, за да достигне неговия битурбо 6,0-литров V12 двигател (дело на AMG) до цифрата 789 к.с. Въртящият му момент също е нараснал с почти 100 Нм (98) и сега е вече 1098 Нм. Ако все още не сте впечатлени (което е трудно), то инженерите на Хорацио Пагани са успели да понижат теглото на автомобила с цели 132 кг, като сега Huayra BC тежи само 1218 к.с.

 

Koenigsegg Regera е истинският конкурент на Chiron

Тазгодишното изложение в Женева се очертава като битка на титаните. След като снощи бе показан Bugatti Chiron, днес виждаме серийния Re...

Mercedes-AMG S65

Никой подобен списък не би бил пълен, ако в него не фигурираше двигател, дело на лудите инженери в Афелтербах (има вече един под карбона на Huyara). Mercedes-Benz 65 AMG се задвижва от истинско чудовище. Но не само той. Оказва се, че S 65, S 65 Coupe, SL 65 и G 65 се задвижват от битурбо 6,0-литров V12 двигател, генериращ 630 к.с. и 1000 Нм въртящ момент. Интересното при този агрегат е, че въртящият момент е електронно ограничен. Истинският брой нютон метри на този двигател е 1200, но инженерите са решили, че тази цифра е прекалена, тъй като трансмисията трябва да се справя с тези колосални стойности всеки ден, което не би й се отразило особено добре.

 

Mercedes-AMG S63

Не е изненадващо, че отново имаме творение на инженерите от Афелтербах. То е под формата на битурбо 5,5-литров V8 двигател, вграждан в SL 63, S 63 и S 63 Coupe&Cabrio. Версията на M157 двигателя, вграждаща се в споменатите модели, развива 585 к.с. и 900 Нм въртящ момент. С помощта на 4Matic, тунингована от AMG, тези параметри са достатъчни да ускорят Mercedes-AMG S 63 Coupe&Cabriolet до 100 км/ч за само 3,9 секунди. Да, не е като ускорението на горните зверове, но лимузината тежи 2185 кг! За нещастия M157 скоро ще бъде заменен в Mercedes-AMG гамата от нов 4,0-битурбо 4,0 V8, който в момента се вгражда в GT и настоящия C 63 AMG.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com