С "нещо като колцентър" НЗОК ще бори измамите в болниците

4323
С "нещо като колцентър" НЗОК ще бори измамите в болниците
Снимка: Thinkstock

Ново звено в здравната система ще проверява за злоупотреби от страна на болниците и за лошо отношение на медицински лица към пациенти. Звеното ще бъде създадено от НЗОК. Това се разбра от думите на министъра на здравеопазването Петър Москов пред журналисти. Той уточни, че решението за това е взето на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, като причината е известно увеличаване на разходите за болнична помощ в началото на настоящата година.

Министър Москов обясни, че новото звено ще е нещо като колцентър, който на случаен принцип активно ще търси контакт с пациентите, преминали през различните лечебни заведения. "Става въпрос за информация били ли са в това лечебно заведение, как се чувстват вследствие на това лечение. Това е активен контрол от страна на касата, който всяка една голяма институция - било застрахователна, било банкова, било някаква друга - прави. Касата е институция, която управлява над 3 млрд. лв. и това е нещо, което беше крайно време да прави", заяви той, цитиран от в. "Сега".

Няма да закриват онкологични клиники, отделения и болници

Онкологични клиники, отделения и болници няма да бъдат закривани. Това уверяват от Министерство на здравеопазването. От ведомството с...

Москов отбеляза, че пациентите сами ще могат да подават сигнали в т.нар. колцентър на специален номер. След получаването на сведение за злоупотреби пък НЗОК ще проверява въпросната болница. По думите на Москов надзорът е взел решение още другата седмица да има валидиран план за създаване на звеното. Работата на специалистите в него ще се финансира с бюджета на НЗОК.

Стана ясно и, че пет болници ще получат още пари - над лимитите им за миналата година. Парите били само за оказване на спешна помощ и това е доказано и след проверки на касата. Решението е в противоречие с твърденията и на министър Москов и на самата каса, че разплащането на отчетена над спуснатия лимит дейност няма да стане и е незаконно. Предстои да се коригират и бюджетите на 52 болници за тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com