С 10 луксозни возила за 720 000 лв. се сдобива Социалното министерство

4458
С 10 луксозни возила за 720 000 лв. се сдобива Социалното министерство

Луксозни коли за социалното ведомство на Ивайло Калфин. Стотици хиляди левове е отделило Министерството на труда и социалната политика за купуване на десет луксозни автомобила.

Изискванията са високи, а на тях отговарят само два модела коли на един производител.

Колите са стрували на министерството 720 000 лева с ДДС. С тях ще се возят служителите на ведомството, но не и министърът.

Новите возила трябва да заменят онези, които министерството е закупило през 2009-а година.

НОВА ТВ е изпратила детайлите на обществената поръчка до основните дилъри на автомобили у нас. Няколко марки отговарят на критериите, но само два модела на цената.

"Доставчиците, ако искат да са наш доставчик, нека да се съобразят цената, която ние можем да платим от бюджета", коментира Момчил Масларов от социалното министерство.

Оказва се, че доставчиците са различни, но производителят на двата модела е един и същ. Допреди дни Росен Попов е работил за една от компаниите и обществената поръчка не го изненадва:

По думите му тя е насочена точно към два от големите немски производители. Причина са екстрите, които са описани в поръчката.

Ранното пенсиониране в специалните ведомства се запазва, обявиха от МТСП

Никога не е обсъждана отмяна на ранното пенсиониране за служителите в специалните ведомства. То се запазва, като се предлага да се въве...

"Става въпрос за определен вид скоростни кутии, светлини, стъкла, климатроник", коментира той.

Освен че описват определени модели, конкретните параметри говорят и за доста високи изисквания. Моделът – задължително трябва да е седан, а мощността - минимум 140 киловата или около 190 конски сили, при положение че нормалната градска кола е около 90 конски сили.

Освен голяма мощност, социалното министерство има и високи изисквания за разход на гориво. А двете компании-фаворит в момента се разследват в САЩ и Европа за вредните емисии, отделяни от техните двигатели, посочва НОВА ТВ.

Но и още – от министерството държат да купят кола автоматик с 6-степенна скоростна кутия. Запазена марка и на двете фирми. И четири по четири.

И още едно задължително изискване – цветът да е черен металик.

Дефицитът в МТСП е 50 млн. лв.

Дефицитът в социалното министерство е 50 милиона лева. Информацията съобщи в Пловдив вицепремиерът и социален министър в служебното пра...

"Черният металик е най-скъпият цвят. Около 1000 лева струва да се доплати", изтъкна Росен Попов.

А служебните коли на министерството сега са с различен цвят. Допълнителни точки кандидатите ще получат и при система за разпознаване умората на водача, фарове би ксенон и старт-стоп система.

Срокът за подаване на заявленията изтича в началото на април.

Сравнихме тази поръчка с обществена поръчка на Здравната каса - отново за закупуване на автомобили. За почти същата сума от Касата искат да купят двойно повече коли.

Там обаче също се появи съмнение, че обществената поръчка е направена така, че да облагодетелства определен производител на автомобили, пише още БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика