Руска медия: България е сред страните, които могат да забавят плащания за руския газ

3294
Руска медия: България е сред страните, които могат да забавят плащания за руския газ

България е сред страните, които може да имат проблеми с плащанията на природен газ. Това пише руският вестник „Ведомости“, като изрично подчертава, че от "Газпром" няма официална информация за такова нещо.

Повечето европейски потребители на „Газпром“ имат високи кредитни рейтинги, но в Южна Европа има страни, които могат да забавят платежите за природен газ, петрол и петролни продукти или не плащат изцяло. Това се казва в раздел „Рискове“ на проспекта за еврооблигации на „Газпром“. Става дума за България, Сърбия, Гърция и Македония, чийто кредитен рейтинг е бил понижен, уточнява се в документа.

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на газа от април

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ за второ тримесечие на 2016 г., съобщиха от компанията. "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно д...

В проспекта на руския газов монополист за еврооблигациите за 2013 година такива рискове не са посочени, пише БГНЕС. Задача на всяка компания е да включи в проспекта за облигациите максимално количество рискове, обясни анализаторът на „Антон“ Яков Яковлев.

През 2015 г. „Газпром“ е доставил в Европа 158,56 милиарда куб. метра газ. От тях 5,8 милиарда куб. метра - в Гърция, България, Сърбия и Македония. Средната цена на руския газ в Европа за първите девет месеца на 2015 г. е била 252,1 долара за 1000 куб. метър. Т.е. приходите от продажбите в тези страни възлизат на около 1,5 милиарда долара.

До момента „Газпром“ не е съобщавала за задържане на плащанията за газ, петрол или петролни продукти от България и Гърция. Но гръцката ДЕПА иска да промени ценовата формула на руския газ, като я обвърже със спотовите цени в европейските хъбове, а не както е досега – цената е обвързана с тази на петролните продукти, съобщава „Катимерини“. С оглед на ниските цени на петрола тази формула е изгодна за Гърция, но в дългосрочна перспектива цените на „Газпром“ са неконкурентоспособни спрямо спота, посочва изданието.

Гърция и Сърбия

Скоро България едва ли ще види доставки на газ от Грузия

Скоро няма да видим доставки на грузински газ към България въпреки изявлението на американската компания Frontera Resources за "огромен...

Министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Скурлетис е помолил да се пренесат част от годишните обеми за 2015-2016 г. за 2017-2018 г. заради рецесията и съкращаването на консумацията на газ. Той също така е предложил да се нулират или значително съкратят сумата, която СЕПА трябва да плати на „Газпром“ за 2014 г. по задължението „взимай или плащай“. През януари ДЕПА се договори с „Газпром експорт“ за намаляване на тези плащания от 84 милиона долара на 36 милиона. Тази сума ще се плаща на два етапа: първите 20 милиона долара – през януари 2016 г., а още 16 милиона долара – до края на март. „Сърбиягаз“ трябва да плати 200 милиона евро на компанията НИС /контролирана от „Газпром нефт“/, в края на годината сръбското правителство прие закон, с който поема дълга на „Сърбиягаз“ към НИС.

Не е изключено „Газпром“ да мисли, че може да спори за цената с посочените страни. Тогава спорът ще трябва да се решава от арбитраж, което означава, че парите няма да се получат скоро, заяви анализаторът на Vygon Consulting Мария Белова. Не е изключено „Газпром“ да отделя южните страни в качеството им на възможни длъжници, защото те заедно с останалите държави от Източна Европа са участници в антимонополното разследване на Еврокомисията. Последната може да признае, че „Газпром“ е монополист на пазара и установява цени по-високи от пазарните, заяви анализаторът

 Неотдавнашното споразумение на сръбското правителство за дълговете към НИС е свидетелство за това, че страната се намира в тежко финансово положение. Гърция е затънала в дългове, напомня анализаторът на „Сбербанк CIB“ Валерий Нестеров. Но дори в случай на забавяне на плащанията или липса на такива, „Газпром“ няма да прояви към тях твърдост, такава каквато има спрямо Украйна, смята той. От една страна „Газпром“ е заинтересуван от Гърция като държава потенциален транзитьор на руски газ, а политическите отношения с България и Сърбия са исторически добри, смята Нестеров. От друга „Газпром“ се надява да увеличи доставките за Европа на фона на намаляващото вътрешно производство на газ в европейските страни и на този фон няма да се кара с малките потребители в името на няколко милиарда куб.м. газ, убеден е Нестеров. Освен това, за годините работа в Европа „Газпром“ стана по-дипломатичен. Това вече не е този категоричен монополист, както преди 10 години, подчерта Валерий Нестеров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика