Референдум за връщане на задължителната казарма предложи Велизар Енчев

4785
Референдум за връщане на задължителната казарма предложи Велизар Енчев
Снимка: БГНЕС

"Възстановяването на задължителната казарма е промяна на обществения договор между държавата и младежите и трябва да мине през референдум". Това обяви независимият депутат и лидер на партия „Българска пролет” Велизар Енчев.

По негови изчисления възстановяването на наборната служба ще струва на държавата 1.5 млрд. лв. на година. Той напомни, че здрави казарми в страната няма.

Енчев предложи в студиото на "Тази неделя" по bTV вместо задължителната казарма да бъде възстановено военното обучение в училищата и в университетите.

"6-месечна наборна служба за пълнолетните момчета ще струва на бюджета 100 млн. лв. на година", контрира депутатът от Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който наскоро предложи връщането на задължителната казарма за българските младежи (задължителната казарма беше отменена в България на 1 януари 2008 г.)

Изчисленията на лидера на ВМРО се базират на факта, че всяка година 25 хил. младежи навършват пълнолетие и 30% са необразовани (за тях Каракачанов има други идеи) или имат някакви здравословно проблеми – остават 16 хил. годни за служба. Ако се приеме, че са нужни 1000 лв. на войник, това прави 16 млн. лв. на месец или около 100 млн. лв. на година.

Каракачанов иска възстановяване на доброволните отряди заради битовата престъпност

Доброволните отряди трябва да се възстановят. Това заяви в ефира на Нова телевизия депутатът Красимир Каракачанов, съпредседател на Пат...

Каракачанов и Енчев коментираха и създадената от парламента временна комисия за проучване на факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България.

Лидерът на ВМРО смята, че тази комисия е важна заради многото сигнали за опити за вмешателство и от двете страни в политиката на България.

Независимият депутат напомни, че е гласувал против, също, че премиерът Бойко Борисов каза в събота, че тази комисия само ще ни скара с Русия и Турция. Енчев се надява, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов ще предложи закриване на комисията.

"За връщането на задължителната казарма е необходима сериозна дискусия и промени в конституцията", заяви пък военният министър Николай Ненчев пред Нова телевизия.

„Това може да стане със сериозна дискусия. Трябва промяна в конституцията. Трябва да се помисли за какво време – за една година или повече, а за това са необходими допълнителни средства. Какво правим с българите в чужбина, а те са 2.5 милиона, техните деца също подлежат на казарма. Ако върнем казармата, те може да се откажат от българско гражданство”. Тези теми очерта министърът като възможност за предстоящи „интензивни разговори” в парламента.

Каракачанов: Турция много нахално се меси във вътрешните работи на България

Турция много нахално се меси във вътрешните работи на България. Това каза заместник-председателят на НС и съпредседател на Патриотичния...

Попитан дали подготвя връщането на казармата след като толкова идеи има, Ненчев каза, че „не бих могъл да не разсъждавам по темата, след като такива предложения има в НС. Аз съм за това България да има професионалната си армия, аз съм на тази позиция. Ние даваме възможност всеки, който пожелае, да мине обучение за 5 -6 месеца и после да остане в резерва”.

„С промени в Закона за въоръжените сили ние искаме да имаме списъците с резерва на младежи от 18 до 32 години. При въвеждане на военно положение ние имаме право да призовем някои от тези хора”, коментира още Ненчев и подчерта, че тези промени още не са гласувани в НС.

За охраната от военни на границата министърът посочи, че Българската армия и досега е оказвала логистична подкрепа. „До момента се справяме чудесно. Вижте какво се случва в Гърция, в Турция. Ние се справяме успешно. Законът е приет, имаме пълна готовност във всеки момент, в който имаме нужда да изпратим военни на границата. Патрулите ще бъдат съвместни, ако се наложи. Вземаме превантивни мерки и ако се наложи, ще бъдем там и ще защитим териториалната цялост на страната”, каза военният министър.

За политическата ситуация в управляващата коалиция той отново подчерта, че е получил пълна подкрепа на БЗНС и на премиера.

Ненчев иска още един – два дни за разговори за подписване на коалиционното споразумение. „Трябват ми 1 – 2 дни за интензивни разговори с колегите от РБ и вярвам, че ще подпишем споразумението”, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com