Признание - редица сайтове на държавни институции нямат поддържка за защита

4371
Признание - редица сайтове на държавни институции нямат поддържка за защита
Снимка: БГНЕС

Бих казал, че такива инциденти, да ги наречем, се случват много отдавна. Така шефът на „Компютърни престъпления” към ГДБОП Явор Колев коментира тридневните хакерски атаки

Според Колев проблемът е, че сайтовете на държавните институции са създадени преди 10 години и фирмите, които ги обслужват, са им изтекли договорите. За някои сайтове е сигурно, че се поддържат от съответните отдели „Връзки с обществеността”. За самата сигурност на сайта не се грижи никой, обясни Колев пред bTV.

Трети ден хакери вършеят и удрят лошо защитените ни държавни сайтове

Вече трети ден продължават хакерски атаки срещу сайтовете на министерства и държавни агенции. Днес (11 февруари) на прицел е сайтът на ...

По думите на шефа на „Компютърни престъпления” проблемът по-скоро е имиджов. Добрата новина е, че се изготвя Стратегия за киберсигурност и тя е почти готова, каза Колев.

Имаме насоки на разследването кой стои зад тези атаки, обясни компютърен полицай номер едно. Той не коментира дали авторите на тези атаки са същите, които атакуваха сайта на ЦИК и на много държавни сайтове по време на местните избори. Ясно е, че атаката е от България, но е използвана инфраструктура от чужбина, затова контактуваме и с чужди служби за разкриване на нарушенията.

Наказанията ни за киберпрестъпления са много ниски – глоби от 1000 до 3000 лева, няколко месеца затвор. Надявам се в новия Наказателен кодекс да осъвременим санкциите за компютърни престъпления, заяви Явор Колев.

Пред Actualno.com вчера (11 февруари) компютърният инженер Момчил Донев изрази съвсем различна гледна точка за атаките от тази седмица. Според него те са два вида – Cross-site scripting и SQL injection. Особено първата атака е крайно проста за изпълнение – в търсачката на набелязан сайт се пуска за търсене някоя дума, която не присъства в базата данни. Когато се засече такава – например „данък”, търсачката връща отговор във вид на HTML код, показвайки че не е намерен резултат. Така генерираният код лесно може да бъде манипулиран, за да се вкарват клипчета и снимки, но също и да се вгради Java скрипт, с който да се заобиколи защитата на сайта и да се види важна информация от съответния хакер.

И НАП падна жертва на находчива хакерска подигравка*

След като вчера (9 февруари) неизвестни интернет зевзеци се подиграха с Министерството на образование и пуснаха колаж относно турското ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии