През юни пускат нова обществена поръчка за първите 10 км от "Хемус"

4521
През юни пускат нова обществена поръчка за първите 10 км от "Хемус"
Снимка: БГНЕС

През юни месец тази година ще бъде обявена нова обществена поръчка за 10 км от АМ „Хемус“ от Ябланица до Боаза. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на днешния парламентарен контрол

Тя трябваше да отговори на цели три депутатски въпроса на тази тема. Както стана ясно независимите Велизар Енчев и Георги Кадиев, както и Васил Антонов от БСП са имали въпроси относно „Хемус“, които са били отлагани в продължение на 3 месеца.

КЗК не се впечатли от жалбите срещу спирането на поръчките за "Хемус"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без уважение три жалби срещу прекратяването на обществената поръчка за доизграждан...

Припомняме, че първата обществена поръчка за строежа на магистралата беше спечелена от консорциуми, предвождани от фирми, свързвани според публикации с депутата от ДСП Делян Пеевски и Валентин Златев. Тогава стана ясно, че офертите на победителите са надвишавали почти два пъти прогнозната стойност, а държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени. Няколко седмици след разкритията премиерът Бойко Борисов се намеси и нареди обществената поръчка да бъде прекратена.

Днес, 25 март, Павлова обясни пред депутатите, че трасето от Ябланица до Боаза е „безспорно“. „За останалите три участъка, които са всеки по 15-17 км, ще бъде направено ново проектиране, за да се намали броят на големите виадукти и другите сложни съоръжения по магистралата. След това ще бъде направен и ОВОС. Чак след това ще обявим търговете“, добави министърът. По първоначални данни, обявени от премиера Борисов, това ще спести около 150 млн. лв.

По думите на Павлова с намаляването на проектната скорост от 140 км в час на 120 км в час със сигурност ще доведе до отпадане на нуждата от единия тунел, който бе предвиден.

Тримата депутати обаче не останаха доволни от отговора на министъра. В репликата си Велизар Енчев поиска поименно да разбере кой е виновен за оскъпяването на проекта. „Намесата на Борисов показва, че проектът е неизгоден“, обясни тезата си той.

Дончев опита да тушира напрежението около Пеевски

Това кой кого вижда огледалото е един от основните индикатори дали човек се справя със задачите си. Така вицепремиерът Томислав Дончев ...

Бившият социалист Кадиев от своя страна добави, че никой няма съмнения, че е избрана най-изгодната оферта. „Най-изгодна, но не за обществото, а за вас и за корумпираните лица, които стоят зад тези проекти“, категоричен беше той. Кадиев попита министъра дали изобщо някой е проверил по-сериозно твърденията за нарочно оскъпяване на проекта.

Павлова отново взе думата, като не пропусна да обвини закритата вече Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП). По-думите ѝ именно специалистите от компанията са допуснали грешка при обявяването на индикативната стойност, като първоначално Стратегическата компания не се е съобразила с необходимостта на сложни проекти и виадукти.

Павлова обяви, че е имало грешка при обявяването на индикативната стойност, като първоначалното "Стратегически инфраструктурни проекти" не се е съобразила с необходимостта да предвиди сложните проекти и виадукти. Това е по вина на Стратегическа проекти, те са го направи на предварителни проекти, а не на окончателния проект, каза Павлова. Тя заяви, че е имало грешки при коректното изчисление на индикативните стойности, но няма нарушения при самата процедура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com