Павлова за цената на винетките: Все пак нямаме пътен данък

6762
Павлова за цената на винетките: Все пак нямаме пътен данък
Снимка: МРРБ

Световната банка не решава вместо България колко да е цената на винетката. Това каза регионалният министър Лиляна Павлова в отговор на въпроси от трима депутати на днешния парламентарен контрол. Въпросът в основата си беше кога е било решено да се вдигне цената на винетката, след като Световната банка предложила два варианта – цена от 150 лева и цена от 97 лева, за какво ще се ползват допълнителните приходи и не я ли е срам Павлова да казва, че който не иска да ползва пътища, може да не го прави и да не си купува винетка.

Според регионалния министър препоръката на Световната банка била да се увеличава винетката всяка година с 10 лева. Може би не беше правилно да не увеличаваме така, включително и през първия мандат на ГЕРБ, каза Павлова, като припомни, че от 2008 година цените на винетките не са увеличавани.

Няма да има еднодневна винетка

Еднодневна винетка, каквато предлага омбудсманът Мая Манолова, няма да има. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова. И защити ...

До 2020 година имаме нужда от 7 млрд. лева, за да завършим магистралният си пръстен, а годишно ни трябват 600 млн. лева годишно, за да поддържаме настоящата пътна мрежа от 20 000 километра, 12 000 от които са третокласни пътища, поясни Павлова. Приходите от винетки са между 180-230 млн. лева брутно средно годишно, като до 150 млн. лева остават за ремонти, каза регионалният министър.

Винетката е такса, не е данък – това е доброволно плащане, затова казах, че който иска, може да си купи винетка, а който не иска, може да не го прави, отговори конкретно на Велизар Енчев Лиляна Павлова. Тя припомни и, че нямаме пътен данък, както в много европейски страни. Приходи има само от винетки – не стигат, няма как да искаме добри пътища само с допълнително преразпределение на приходи от бюджета. Затова и предвиждаме електронна винетка, за да може да се повишат приходите и обратно да реинвестираме в инфраструктурата. Подкрепете винетките и реалната им цена, призова Павлова.

Червеният депутат Георги Свиленски отговори на Павлова с призив да спре реклама по радиото на винетките, която според него внушава, че човек може да си купи месечна винетка за 8 лева в България, което е невъзможно. А Велизар Енчев директно обвини Павлова, че сега сюрпризирала българите, че всяка година винетката ще поскъпва с поне 10 лева. Не съм казала това – казах, че има препоръка да се увеличава всяка година цената с 10 лева. Отчетох за грешка това, че вдигнахме цената наведнъж, оправда се Павлова. Дали ще има поскъпване догодина, зависи на какъв етап съм по прилагането на електронната винетка. С нея ще може хем да се купува винетка по по-удобен месец, хем да важи винетката от месец X в съответната година до същия месец на следващата година, уточни регионалният министър. Даваме 190 000 винетки като социално подпомагане, каза още Павлова в своя защита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com