Няма да се прекратява договорът на "Юлен" за ски зоната в Банско

3259
Няма да се прекратява договорът на "Юлен" за ски зоната в Банско
Снимка: БГНЕС

Няма да се стига до прекратяване на концесията на "Юлен" за ски зоната в Банско в природен парк "Пирин". Това стана ясно от срещата в Министерството на околната среда и водите, на която представители на институциите, концесионера и неправителствени организации разискваха въпроса.

За разваляне на концесионния договор настояваха екоактивисти от организацията "Да за остане природата в България". 

Daily Mail препоръчва Банско за ски дестинация

Въпреки, че ски сезонът е към своя край , все още има време да се направи резервация за късните сезонни предложения, или може да се обм...

Ще се пристъпи към изменение на концесионния договор, заяви в края на срещата министъра на околната среда Ивелина Василева. Това се оказва компромисното решение, което цели да изчисти нередностите по договора между държавата и концесионера и да спази действащото законодателство. Почти всички присъстващи изразиха опасения, че евентуалното спиране на концесията ще доведе до големи щети както за региона на Банско, така и за държавата като цяло. Беше взето и решение да се направи кадастрална карта на ски зоната, като "Юлен" трябва да предостави информация за всички изградени до момента съоръжения.

"Бих искала да апелирам към държавно отговорна позиция от всички вас", каза Василева, като обърна внимание, че от присъстващите на срещата само от "За да остане природата в България" не са съгласни с решението да не се спира концесионния договор.

В дискусията в МОСВ, продължила 3 часа, взеха участие почти всички присъстващи, като бяха представени и резултатите от анализа на специално създадената междуведомствена комисия, която е разгледала варианта с прекратяването на концесията на "Юлен". Според изводите на експертите от различни ведомства, сред които на Министерски съвет, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК), по договора за концесия няма съществени нарушения, които да обосноват неговото прекратяване.

Председателят на комисията Мариета Немска обърна внимание, че има "проблеми с изпълнението на концесионния договор", но това не са "категорични доказателства за неизпълнение". Сред проблемите, посочени от Немска, са липсата на прозрачност в изпълнението на правата и задълженията на концесионера, както и несправедливо разпределяне на ползите от договора между концесионер и концедент. Междуведомствената комисия не се е занимавала със строителството на втори лифт в Банско или други инвестиционни намерения на концесионера, подчерта Немска.

В националните паркове не трябва да се строи, заяви Любомир Константинов от WWF. Неправителствените организации изтъкнаха нарушенията в договора за концесия като аргумент в ползва на решаването за прекратяване. Екоактивистите също така цитираха документи, според които неправомерно се е строяло в ски зоната, като заявиха и, че няма публичност да документите, свързани с концесията.

По темата втори лифт в Банско - пак натиск върху Борисов за строеж

Коалиция „За да останат хора в България” ще се съберат пред Министерски съвет, за да връчат на премиера Бойко Борисов отвор...

Спирането на концесията за ски зоната ще има освен преки, то и индиректни загуби, свързани с имиджа на страната, за сектора "Туризъм" и като цяло за икономическа стабилност. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова.Тя защити идеята да бъде изменен договора за концесията, за да бъдат защитени "максимално интересите на държавата".

Същевременно министърът на спорта Красен Кралев заяви, че Банско е важно не само за икономиката и туризма, но и за българския спорт и положителен имидж на страната. Той каза, че държавата е инвестирала 14 млн. лв. през последните години за домакинствата на България на международни състезания по зимен спорт, сред които са пет Световни купи по ски алпийски дисциплини и две две европейски първенства по биатлон.

Министерството на икономиката също присъства на кръглата маса, като беше представлявано от своя министър Божидар Лукарски. Той посочи, че късно снощи към ведомството са били изпратени въпроси от страна на природозащитниците. Лукарски не цитира данни, а каза, че информация като тази за трудовата заетост в Банско може да се намери от НСИ, а министерството не разполага с доклади на Сметната палата или НАП. Няма нужда от статистически данни, за да се докаже, че разширяване на инфраструктурата е необходимо, беше коментарът на икономическия министър.

На срещата в МОСВ присъстваха и народни представители, като думата взеха депутатът от БСП Петър Кънев и от РБ Найден Зеленогорски. Според Кънев законодателни промени не са нужни. "Банско за нас е номер едно, сега остава да закрием Банско", коментира той. Кънев все пак каза, че сигурно има изменения в концесията, но призова за балансирано решение. Такова поиска и Найден Зеленогорски. "За нас концесията на Банско трябва да изключва монопола, да има максимален ефект за икономиката и да се мултиплицират ползите", каза депутатът от РБ. "Най-лошото ще бъде разтрогване на концесията", заяви той.

Петър Петров, който е член на борда на директорите на "Юлен", представляваше концесионера по време на срещата. Той заяви, че няма основание за разтрогване на договора. "Имаме една успешна концесия", посочи Петров, като добави, че резултатите на компанията са постигнати без използването на субсидиите от държавата и евросредства. "Напълно естествено е да бъдем атакувани. Както казва народът: "По обрулено дърво никой не хвърля камъни", каза Петър Петров. Той заяви, че ако държавата пристъпи към спиране на концесионния договор, логично ще бъде "Юлен" да заведе дело в съда.

Протест срещу разширяване на ски зоната в Банско

Протест срещу разширяването на ски зоната в Банско ще се проведе днес пред сградата на Министерския съвет. Протестиращите настояват з...

Според Красен Станчев от Институт за пазарна икономика (ИПИ) няма екологично основание за спирането на концесията. Мога да кажа, че в момента екологичното състояние на зоната е по-добро от преди 90-та година, каза той. Около това се обединиха и от Министерството на околната среда и водите, като се цитираха данни от проверка на ЮНЕСКО, според която няма риск за околната среда в ски зоната в Банско.

От друга страна от ДНСК заявиха, че няма незаконни строежи по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ) в ски зоната в Банско. От дирекцията подчертаха, че от 2003 г. се правят проверки и "категорично има контрол".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com