Неандерталците са ни виновни за депресиите и цигарите

10793
Неандерталците са ни виновни за депресиите и цигарите

Учените са открили зависимост между наследените от неандерталците гени и болестите на съвременните хора – включително депресия, проблеми с имунната система, кожни заболявания. Резултатите от изследването са представени в сп. Science.

От 2010 година е известно, че съвременните хора са наследили между 1 и 4 процента от своята ДНК от неандерталците (вследствие на кръстосване, когато съвременните хора се преселили от Африка в Евразия). Но чак сега учените са успели да съпоставят неандерталските гени с историята на болестите на съвременните хора.

Неандерталците изчезнали заради разумния човек

Учените от Станфордския университет и университета Мейджи са установили, че културното превъзходство на разумния човек Homo sapiens е д...

Антрополозите са установили 135 000 "неандерталски" еднонуклеотидни полиморфизми (SNPs) и разгледали върху какви проблеми със здравето са могли да повлияят те сред 28 000 участници в изследването.

Някои връзки (например въздействие на неандерталската ДНК върху кератиноцитите) вече са дискутирани в научната общественост. Но не минало без изненади. Например някои участъци от ДНК сериозно повишават риска за никотинова зависимост. Намерили се и SNPs, влияещи върху риска от депресия – едни участъци повишават това, което другите понижават.

Много неандерталски SNPs са свързани с психическите и неврологичните заболявания. "Мозъкът е много сложно устроен орган и привнесените гени от същества от друг вид може да имат негативни последствия за него", отбелязва авторът на изследването Корина Симонти.

Като цяло съвременните хора съхраняват тези фрагменти от неандерталската ДНК, които трябва да са помагали на техните предци да оцелеят в Евразия, където климатът, флората и фауната били различни от африканската родина на Homo sapiens.

Неандерталците са виновни за замърсяването!

Изследвайки няколко древни пещери на Пиренейския полуостров, археолозите са открили първите в историята на човечеството следи от замърс...

Но в съвременния свят много свойства, "кодирани" от тези ДНК, са станали опасни за здравето. Например един от генните варианти ускорява съсирването на кръвта. По-рано това е помагало на хората – раните са заздравявали бързо и организмът се е защитавал от вредни микроби. Но сега хиперкоагулацията повишава риска от инсулти, белодробна емболия и усложнения при бременност, допълва Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com