Не пропускайте невероятната гледка на небето

8028
Не пропускайте невероятната гледка на небето

Февруари 2016 година наистина подарява интересни астрономически събития – край на парада на планетите, сближаване на Меркурий и Венера и метеорен поток Центауриди.

Научен термин "парад на планетите" не съществува, но той все пак се използва за описание на астрономическото явление, при което няколко планети се събират в една неголяма област на небето.

След 7 февруари наблюдаваният парад от планети – Юпитер, Сатурн, Марс, Венера и Меркурий – започна да се разпада, но все още те се наблюдават в този ред.

Парад на планети и сбогом на комета

Наблюденията на нощното небе през февруари не са много комфортни, още повече че най-добре е това да става извън големите градове, къдет...

На 12 и 13 февруари може да се наблюдава сближаването на Меркурий и Венера. Те ще се виждат преди изгрев в югоизточната част на небето като две ярки точки.

Разстоянието от хоризонта за Венера е 10 градуса (колкото юмрука на протегната ръка), затова за наблюдение е добре да се намери местност, където не пречат нито дървета, нито сгради.

Тази седмица достигат пика на своята активност трите метеорни потока Центауриди, макар че ще могат да им се любуват само в Южното полукълбо, съобщава National Geographic.

Ето до какво води пребиваването в Космоса

Продължителното пребиваване в Космоса отслабва работата на имунната система, са изяснили учени, които събирали и анализирали кръвни про...

Скоростта на потока Алфа-Центауириди ще достигне 3 метеора в час, на Омикрон-Центауриди – от 5 до 14 метеора в час, а Тета-Центауриди ще бъде с честота 4 метеора в час. Следващият метеорен поток, който ще се вижда в Северното полукълбо, ще бъдат Лиридите, които очакваме през април.

Освен това на 9 март ще бъде първото за тази година пълно слънчево затъмнение – то ще може да се наблюдава в централните части на Тихия океан и в югоизточната част на Индийския океан. Частични затъмнения ще бъдат достъпни за наблюдателите в Азия и Австралия.

Обикновено за сто години се случват 237 слънчеви затъмнения от които 160 са частични, 63 – пълни, 14 – пръстеновидни.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com