МО ще разработи стратегия за борба с хибридната война на Русия

6817
МО ще разработи стратегия за борба с хибридната война на Русия
Снимка: БГНЕС

Военното министерство разпозна възприетата от Русия тактика за хибридна война като основна заплаха за страната и започва да работи по национална стратегия за противодействието й.

Това стана ясно по време на годишната конференция на началника на отбраната.

"Размитата граница между мира и войната при хибридните заплахи е най-опасното предизвикателство пред държавите, особено в областите на сигурността и отбраната и изисква поддържане и развитие на адекватни на динамично променящата се стратегическа среда способности и синергия в усилията на национално и международно ниво“, заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов.

Военният министър Николай Ненчев от своя страна посочи приоритетите в сектора за 2016 година, които според него са изготвянето на национална „Стратегия за противодействие на хибридния модел на водене на война“, както и план за нейното изпълнение, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

Откакто зае министерския пост, Ненчев обяснява повечето атаки към него с хибридната война. Миналата година той обяви, че засега държавата ни не е достатъчно подготвена да се справи с хибридните заплахи и все още липсват координирани политически и стратегически действия.

Макар военният министър във вторник да не посочи конкретно като заплаха Кремъл, ведомството в няколко свои документи констатира, че Москва води "хибридна война" в България. Въпреки това вече 2 години няма планове за противодействието на подобни заплахи.

Ненчев иска да правим концепция за хибридна война в рамките на НАТО

Разработването на национална концепция по хибридната война, която да е съгласувана със стратегията на НАТО. Това посочи като приоритет ...

Ненчев посочи още, че трябва да се установи в най-кратки срокове ефективно действаща система за управление на кризи на национално ниво като за целта министерствата на отбраната и на вътрешните работи ще извършат преглед на законодателството и ще изготвят концепции и проект на Закон за управление на кризи.

Освен това военният министър каза, че ще насочи усилията на екипа си към своевременното разработване на проектите за модернизация при "прозрачно, целесъобразно и законосъобразно разходване на ресурсите".

Военният министър се готви да стартира тази година два от най-скъпите проекти от модернизацията на армията – придобиването на нов тип боен самолет и нов модулен патрулен кораб, които може да надхвърлят милиард и половина лева, предаде Mediapool.

Парите ще се плащат разсрочено през годините, като за първите вноски е осигурено целево финансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика