Mitsubishi Outlander PHEV: Електрификация (тест-драйв)

29430
Снимки:

Новото поколение кросоувъри на Mitsubishi е на хоризонта, от който пък японците свалиха някои емблематични модели. Транзитният период е труден, но в името на светлото и зелено бъдеще компанията трябваше да предприеме някои непопулярни ходове сред най-твърдите фенове на марката. Бъдещето обаче изглежда много обещаващо, а към него компанията ще бъде изнесена на плещите на ASX и Outlander. А PHEV демонстрира технологичния потенциал на марката. Именно технологията ще е основополагаща за бъдещия успех на всички, тъй като тенденцията е ясна: все по-силно затягане на коланите в сферата на екологията. Но Mitsubishi няма от какво да се притеснява, тъй като Outlander PHEV е прекрасна демонстрация за възможностите на компанията. Той разчита на бензинов двигател и два електромотора, като може да измине до 50 км само на ток. Това е автомобил, който тежи 1900 кг, а на задния ред седалки двете ви деца могат да си спретнат футболен мач. Проблемът е, че вторият мотор върху задната ос жертва третия ред седалки, а у нас знаем, че това е на цената на 20% ДДС.

Mitsubishi са от старата школа японски производители, от тази, върху която дълги години се е крепяла автомобилната промишленост в Страната на изгряващото слънце. Вярно е, че последните години бяха тежки, а изоставането от конкурентите бе осезаемо, но самураят предприема нужните стъпки, за да влезе в крак с модерните тенденции. Те са свързани в голяма степен с електрическия eX Concept, който бе показан на салона в Токио миналата година, а в Женева ще отбележи европейската си премиера. Да, носи обозначението concept, но с него се демонстрират новите технологии и дизайнерски посоки, в които ще потегли компанията. И двете предвещават далеч по-светли години за компанията, до които ще бъде изнесена от обновения ASX (който ще бъде показан също в Женева) и лидера по продажби Outlander. Между тях застава plug-in хибридния Outlander PHEV, който демонстрира по отличен начин технологичния потенциал на марката.

Големите, мръсни SUV модели не се ползваха със завидна еко репутация в миналото, но усилията на всички в тази посока са много сериозни. Mitsubishi обаче изпревари всички, като предложи Outlander PHEV. Както предполага самото му име, тук става въпрос за високотехнологичен plug-in хибрид, но пък името не говори за друг факт, този, че автомобилът бе проектиран от самото начало като такъв, а не просто да му бъде лепнат един електромотор на задната ос, каквито случаи се наблюдават при други конкуренти. Фактите, които Mitsubishi изтъква, са, че този автомобил е базиран на иновативна технологична стратегия за разработване на “двойна архитектура”, което го прави на практика първия сериен масов модел, разработен от самото начало с възможности за използване на задвижване с ДВГ или плъг-ин хибридно електрическо задвижване. Освен това, Outlander PHEV е първият плъг-ин хибриден електромобил с (постоянно) 4WD задвижване и два електромотора, който сам генерира необходимата енергия.

Казано по друг начин, Outlander е проектиран от самото начало да поеме необходимите електромотори, батерии, генератори и други системи, необходими за пълна бензинова-електрическа хибридна конфигурация. Системата Twin Motors на Mitsubishi предлага перманентно електрическо задвижване на четирите колела. В което се крие и чарът на този модел.

КАЧЕТЕ СЕ НА БОРДА НА MITSUBISHI OUTLANDER PHEV

Електромобилната технология е взета от модела i-MiEV, докато 4WD технологията от Lancer Evolution. На двете оси са монтирани по един електромотор с мощност 60 kW (82 к.с.), като този отпред има въртящ момент 137 Нм, докато задният е със 190 Нм. По средата е монтирана 300 ватов пакет (80 клетки) литиево-йонни батерии с въздушно охлаждане и 12 кВтч. Тази батерия се зарежда чрез кабел за около шест и половина часа (230V, 8А), или за 30 мин. при бързо зареждане (до 80%). Другото зареждане става от бензиновия двигател по време на движения, или от регенерираната при спиране енергия.

Системата позволява три режима на задвижване. Първият е само на електричество. При него автомобилът се задвижва от двата електромотора. При него може да бъдат изминати до 52 км (чисто теоретично) при скорост до 120 км/ч. Следва последователен хибриден режим, като тук отново водещи са двата електромотора, а бензиновият двигател се използва като генератор за зареждане на батерията. Включването му става при спадане заряда на батерията, или когато е нужна повече мощност при ускорение. При паралелния хибриден режим задвижването става от двигателя, като задният електромотор подпомага ДВГ, като се включва автоматично над 120 км/ч (ако има заряд в батерията).

Представете си целия този процес като нещо по-познато: Toyota Prius, само че тук ударението е поставено по-силно върху чисто електрическото задвижване, по-ниският разход на гориво и СО2 емисии (да, няма шега). На пътя усещането винаги е едновременно странно и изключително приятно, когато батерията е пълна. Движение в пълна тишина, мигновено максимално ускорение, като удоволствието да гледаш как пада средния разход е наистина завладяващо. Аз успях да го сваля до около 4 л/100 км. Дори и теоретични, тези 52 км чист електрически пробег са много впечатляващи. Говорим за автомобил, тежащ около 1900 кг. Проблемът настъпва, когато батерията се изтощи. Тогава започва да действа само бензиновият двигател, който нарушава всички звуковия впечатления от преди, разходът рязко скача, а мудността му е осезаема. Не очаквам динамика (нито искам от този тип автомобили), но повечето килограми се отразяват на пътното поведение в завои, макар инженерите да са направили всичко необходимо, за да свалят максимално ниско центъра на тежестта.

Забавното при управлението на Outlander PHEV за мен бе постоянният ми стремеж да се опитвам да карам така, че да зареждам батерията, съответно да имам по-нисък разход на гориво. Чрез комбинация между режимите на атрактивния скоростен лост, двата бутона отстрани на него и перата върху волана, стремежът ми е да карам по начин, по който да регенерирам енергия. Най-странно във всичко това са споменатите пера върху волана, които в традиционния случай служат за смяна на предавките. Но не и тук. Тук те включват пет режима за рекуперация на енергия и зареждане на батерията. Не усещаш нищо при използването им, усещането идва, когато вдигнеш крака от педала на спирачките. В режим В5 това буквално те мята върху предпазния колан, тъй като двигателната спирачка е най-силна. Така се обира най-много енергия, губеща се по принцип в процеса на спиране. Това е начинът за зареждане на батерията по време на движение, като в повечето случай използването на педала на спирачките става излишно. Трябва обаче да кажа, че този стил на управление изисква свикване и пригаждане на стила ви на управление, натрупан през годините.

Никакво свикване не изисква интериора. Тук нови са само скоростният лост и воланът, а традиционният оборотомер е заменен от характерен такъв за хибриден автомобил. Вътрешното пространство е огромно, място за краката и главата е предостатъчно, като отзад то е още по-впечатляващо. Обемът на багажника от 451 литра също осигурява достатъчно място за превоз на товари. Големият проблем е липсата на трети ред седалки, което означава, че не може да се ползва данъчен кредит. А той в голяма степен би избил разликата между най-скъпи стандартен Outlander и PHEV, която е в рамките на 25 000 лв. Доста е, но новите технологии струват скъпо. Пластмасата върху арматурното табло е на задоволително ниво, докато по вратите и тази на централния тунел – почуква на кухо. Обзорът е чудесен във всички посоки. Приборното табло и централната конзола са ергономично подредени, но ми се щеше дизайнерите да направят някакви по-съществени промени и тук.

Отвън моделът е доста по-привлекателен отколкото преди. С нови панели дизайнерите префасонираха модела спрямо предишния, като сега определено изглежда доста добре, а не е онзи безличен външен вид. И въпреки това има още какво да се желае от дизайнерите, като моите надежди са по-скоро да видя в серийно изражение новия дизайнерски език, демонстриран с концепция еХ. Макар и да имам някои критики, истината е, че Outlander PHEV е първият по рода си. Сега вече това задвижване започва да навлиза все повече в SUV сегмента (Х5, ХС90, Q7, RX), но за разлика от конкурентите си, моделът на Mitsubishi е много, много по-евтин. Но пък и доста по-скъп от най-наточения конвенционален Outlander, без възможност да се ползва данъчно облекчение, което е най-големият му проблем според мен.

Технически характеристики: Mitsubishi Outlander PHEV

Размери

Дължина, мм: 4695

Широчина, мм: 1800

Височина, мм: 1710

Колесна база, мм: 2670

Собствено тегло, кг: 1845

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об/мин.: 121 при 4500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин.: 190 при 4500

Батерия

Тип: литиево-йонна

Напрежение, V: 300

Време за стандартно зареждане (230V, 10А): около 5 ч

Време за бързо зареждане: около 30 мин. (до 80%)

Електромотори

Максимална мощност преден, kW (к.с.): 60 (82)

KIA Sportage 2,0 CRDi: Изпреварващ удар (тест-драйв)

Военната терминология присъства все по-често в световния новинарски обмен, което е повече от притеснително. Някои български „сайт...

Максимална мощност заден, kW (к.с.): 60 (82)

Макс. въртящ момент преден, Нм: 137

Макс. въртящ момент заден, Нм: 195

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 170

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,0

Jeep Renegade 2,0 Multijet: Love or hate (тест-драйв)

Renegade загребва с пълни шепи от богатото наследство на Jeep – легендарното“Since 1941” е щамповано над аудио систем...

Пробег на електричество с едно зареждане, км: 52

Среден разход при минимално заредена батерия, л/100 км: 5,5

Вредни емисии СО2 при минимално заредена батерия, г/км: 129

Базова цена, лв. с ДДС: 98 990 (Instyle+)

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com