Лекар посочи предпоставки за корупция при лечението на онкоболни

4303
Лекар посочи предпоставки за корупция при лечението на онкоболни
Снимка: Thinkstock

Нова процедура ще усложни и забави започването на лечение на онкоболните. Това заяви онкологът д-р Спартак Вълев.

Никой пациент в България няма да може да започне лечение за онкологично заболяване без да е преминал през Процедура №5. Това е една банална комисия, която досега имаше във всяка една болница, която лекуваше онкоболни. Сега такава комисия няма да има във всяка болница. С промените такива комисии ще има само в малък брой болници. Около 20 болници ще трябва да приемат близо 30 хил. онколоболни (колкото нововъзникнали случаи има всяка година.) Болницата, в която ще има такава комисия ще получава пари за тази дейност. Проблемът според д-р Вълев е, че пациентът няма да може да започне лечение ако не получи нужния документ от съответната комисия. Това са условия за корупция, категоричен е д-р Вълков.

В приетите промени не съществува нищо, което да пречи на договорни партньори на НЗОК, които осъществяват лечение на онкоболни, да продължат да го правят и в момента, съобщиха преди дни от НЗОК.

НЗОК гарантира прием на онкоболните в лечебните заведения

Във връзка със зачестили обаждания на пациенти на горещия телефон, на сайта на институцията и в нейната приемна за граждани във връзка ...

Изявлението дойде след твърденията на протестиращи лекари, че промените в здравната система ще доведат до невъзможност за приемане на онкоболни пациенти.

Единствената промяна е амбулаторна процедура № 5 „Определяне на план за лечение на болни със злокачествени заболявания“, която е в полза както на пациента, така и на лечебните заведения и може да се осъществява единствено от онкокомитет, заявяват от Здравната каса.

До този момент НЗОК не е заплащала дейността на онкокомитетите. С новите изменения касата вече ще заплаща работата на т. нар. онкокомитети, които отговарят на изискванията на алгоритъма на процедурата. Тези онкокомитети винаги са били сформирани от едни и същи специалисти и са обслужвали нуждите на няколко лечебни заведения едновременно. Тук няма промяна, те ще продължат да обслужват повече от едно лечебно заведение. Тъй като за първи път тази дейност се заплаща с публични средства, е нормално касата да изисква те да отговарят на определени условия. Лечебните заведения, които не могат да покрият изискванията сами да сформират онкокомитет, ще могат да сключат договор за ползване на онкокомитета на други лечебни заведения, като в този случай НЗОК ще заплаща за всеки един обслужен пациент на болницата, чийто е онкокомитетът. Още от днес всички лечебни заведения могат да организират работата си, като провеждат заседание на онкокомитети по процедура № 5, като дейността им гарантирано ще бъде заплатена, след подписването на индивидуалните им договори, които ще влизат в сила от 1 април 2016г.

Няма причина, поради която на пациент с онкозаболяване да бъде отказано изготвянето на план за онколечение, увериха тогава институцията.

НЗОК: Няма причина болниците да отказват да приемат онкоболни

В приетите промени не съществува нищо, което да пречи на договорни партньори на НЗОК, които осъществяват лечение на онкоболни, да про...

Протестът срещу здравната реформа

Това е опит да се нагласи системата към прищявките на здравния министър. 20 години не ни оставят да си гледаме работа. Пациентите не разбират още, че когато дойде моментът, няма да могат да влязат в болница – заради пръстовия идентификатор. Това бяха част от обвиненията към Петър Москов по време на вчерашния лекарски протест пред Министерския съвет.

Оставка няма да подам, каза здравният министър Петър Москов пред Нова телевизия. Факт е, че здравната система трябва да бъде променена. Ясните правила за ефективен здравен контрол трябва да бъдат наложени и това има подкрепа на голяма част от лекарската гилдия. Параметрите на промяната трябва да бъдат разписани и наложени, за което има обществено съгласие, подчерта Москов. Системата сега кара лекарите да си правят собствени правила. Трябва да се разделят лекари от търговци, беше тезата на здравния министър.

Единствената причина да си против пръстовия идентификатор е ако до този момент част от твоята дейност не е била свързана с физическото присъствие на пациента. Така Москов обясни за пореден път функцията на идентификатора, визирайки измамите с точене на средства от НЗОК по пътеки за лечение на пациенти в болница, които или не влизат изобщо в лечебно заведение, или излизат по-рано, отколкото е записано в официалните документи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com