Комисиите в НС дадоха "зелена светлина" на предложенията на "Правосъдие за всеки"

4526
Комисиите в НС дадоха "зелена светлина" на предложенията на "Правосъдие за всеки"
Снимка: Правосъдие за всеки

Предложенията на инициативата "Правосъдие за всеки", касаещи съдебната реформа, минаха през двете отговорни комисии в Народното събрание. Правната и комисията за взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите взеха решение седемте предложения на инициативата да бъдат внесени за обсъждане в пленарна зала от Народното събрание, съобщиха от "Правосъдие за всеки". Така окончателното решени отново е в ръцете на 240-те народни представители.

Основно предложенията на инициативата касаят намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и главния прокурор, редуциране на контрола на главния прокурор върху дейността на тези надолу във веригата и на прокуратурата във ВСС, както и създаване на органа на заместник-главен прокурор, който да се бори с корупцията (по примера на създаденото звено към прокуратурата в Румъния).

"Правосъдие за всеки": SMS-ът до Борисов е "срамна раболепност" на член на ВСС

Инициативата "Правосъдие за всеки" призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да изясни категорично и недвусмислено кой от членовете му е изпра...

В предложенията на "Правосъдие за всеки" прави впечатление фокусирането върху мандата и състава на Висшия съдебен съвет. Инициативата настоява за намаляване на парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 членове и избор на тези членове с квалифицирано мнозинство от 2/3 от общия брой на народните представители, явно гласуване в Съвета по всички кадрови въпроси, както и подкрепа за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска.

По време на изслушването парламентарната комисия в парламента председателят на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков заяви, че парламентарната квота във Висшия съдебен съвет е твърде голяма. По думите му, когато от 11 членове на ВСС са от парламентарна квота излиза, че парламентът де факто управлява съдебната система, каза Величвов, добавяйки, че това е почти мнозинство. "Няма нито една страна, в която да има такъв процент на парламентаристите във Висшия съдебен съвет. Нито една в Европа. В румънския Съдебен съвет има двама парламентаристи от 16. А има висши съдебни съвети, в които няма въобще парламентарна квота", каза той.

Припомняме, че според направените миналата година промени в Конституцията Висшият съдебен съвет се раздели на две колегии - съдийска и прокурорска. Съдийската колегия ще се състои от 14 членове, като включва председателите на Върховния административен съд (ВАС), на Върховния касационен съд (ВКС), както и 6-ма членове, избирани пряко от Народното събрание плюс 6-ма членове, избирани пряко от съдиите. В прокурорската квота ще има общо 11 членове - 6-ма „професионални“ членове т.е. избирани от прокурорите и следователите и 5-ма, избирани от парламента. Квотата на шестимата „професионалисти“ включва главния прокурор, четирима пряко избрани от прокурорите и един член, избиран от следователите. Общо в двете колегии избираните от парламента членове на Съвета са 11.

"Правосъдие за всеки" предлага още намаляване на мандата на ВСС от пет на три години, без право да повторно избиране. "Целта на законодателя не трябва да бъде да създава съдебна бюрокрация на хора откъснати от съдебната система, които от тук нататък работят за заплатки, влиянието си", обясни Велислав Величков. "Тези хора са откъсват от проблемите", каза той. Величков обясни, че целта на предложението е повече магистрати да минат през ВСС.

Захариева: Полезен е погледът на британските консултанти в съдебната реформа

Външният поглед много често е добър и това е полезно. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тя коментира новината,...

Инициативата иска също така намаляване на мандата на главния прокурор от седем на пет години. Когато седем години не подлежиш на контрол, дали действаш или бездействаш, ВСС няма никакво възможност да контролира, заяви Величков. Сред предложенията са още премахване на възможността чрез закон да се изключват от съдебен контрол определени административни актове.

Двете комисии в парламента разгледаха заедно с предложенията на "Правосъдие за всеки" и тези на Обществения съвет за правосъдие, които бяха внесени са разглеждани преди година. От тази гражданска инициатива искат тълкуване на Закона за съдебната власт, което да бъде извършено от Народното събрание, за да се изясни кои са тежките служебни нарушения, по които магистратите могат да бъдат освобождаване от длъжност. Общественият съвет се фокусира върху липсата на контрол и проверка от страна на Висшия съдебен съвет върху дейността на магистратите, както и проблема с несменяемоистта им, независимо от това дали са извършили нарушение. По време на изслушването в комисиите присъстваше Бойко Никифоров.

Председателят на комисията по правни въпроси и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов изрази мнението, че предложенията на "Правосъдие за всеки" са били вече обсъждани от народните представители, а 4 от 7-те точки са били приети. На това твърдение Величков се противопостави и заяви, че само три от предложенията са частично приети. Същевременно депутатът от БСП Филип Попов заяви, че предложенията на двата инициативни комитети преповтарят заложеното в законодателството. Конкретно той говори за исканията на Обществения съвет, визирайки това, че и сега е заложено съдиите да вземат решение на база на обективната истина, а делата могат да бъдат възобновени. Случи се и спор между Любомир Авджийски от "Правосъдие за всеки" и Данаил Кирилов по процедурни въпроси и начина на обсъждане в комисията. Авджийски поиска сериозно отношение от страна на депутатите по внесените предложения, а председателят на правната комисия посочи, че не може да се влиза в диалогов режим и обвини присъстващите в инициативата в неуважително отношение. "Истината е, че правим и разглеждаме по същество", каза Кирилов.

Предложенията за съдебната реформа - топката е отново при депутатите

Днес (10 февруари) две комисии в Народното събрание ще разгледат седемте предложение на инициатива "Правосъдие за всеки", които касаят ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com