Колони от коли и викове "Оставка" при многохилядното посрещане на 3 март на връх Шипка

18662
Колони от коли и викове "Оставка" при многохилядното посрещане на 3 март на връх Шипка
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Хиляди българи се качиха на историческия връх Шипка, за да отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и да отбележат 138-та годишнина от Освобождението на България. 

Преди започване на тържествата от 12.30 ч. хората започнаха да се спускат надолу от върха, но движението на автомобили беше значително затруднено в следобедните часове, предаде репортер на Actualno.com.

Честит трети март

Днес е Трети март - Националният празник на България. За 138-ми път ще честваме нашето освобождение като държава, като народ, като обще...

Организацията от страна на полицията се оказа недостатъчно добра, за да се регулира потока от хора и коли. Имаше около 10-километрова опашка от автомобили преди Шипченския проход. Имаше и изоставени коли по пътя, а много от хората се спускаха пеша.

От рано сутринта групи изкачиха стъпалата към върха с трибагреници в ръце, други загърнали се с националния флаг. За първи път от години насам времето на върха бе слънчево и приятно, макар че в следобедните часове започна да се застудява.

Националният празник обаче беше помрачен от катастрофа в района на върха, огромно задръстване от автомобилите на дошлите родолюбци и възмутени възгласи по адрес на официалните лица, предаде и БГНЕС.

Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Бурни освирквания и викове "Оставка" посрещнаха официалните лица, изкачили се на връх Шипка да отдадат почит пред героите, загинали за българската свобода. При споменаване от водещия на имената на вицепрезидента Маргарита Попова, която лично присъства на честванията на върха, на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на образованието Меглена Кунева, множеството крещеше: "Оставка". Аплодисменти обаче получиха кметът на Казанлък Галина Стоянова и кметът на Габрово Таня Христова. 

Патриарх Неофит: Свободата е най-висшият дар от Бога

Честит празник, нека всички да се чувстваме свободни, щастливи и със светли надежди за утрешния ден. Това каза Негово Светейшество Бълг...

Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Церемонията на чутовния връх започна с близо час закъснение заради задръстванията, които се получиха от двете страни на прохода Шипка. Над 5 хиляди автомобила задръстиха пътя и от казанлъшка, и от габровска страна. Катастрофа с пострадал младеж допълнително затрудни движението. 

Инцидентът е станал, след като автобус блъсна лек автомобил и след това помел и младият мъж. Отне време на линейката да си проправи път, но за щастие пострадалият е откаран в Бърза помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество