Кандидатът на ГЕРБ за председател на КЗК се оттегли, процедурата влезе в застой*

4901
Кандидатът на ГЕРБ за председател на КЗК се оттегли, процедурата влезе в застой*
Снимка: БГНЕС

Не търся служебна победа. Отказвам да се състезавам сам със себе си. Нямам колебания в качествата си и не това е мотивът ми да се оттегля. Така бившият главен секретар на администрацията на Министерския съвет (МС) Росен Желязков обяви оттеглянето си от надпреварата за новия състав на Комисията по защита на конкуренцията (КЗК)

Желязков, който беше кандидатът на ГЕРБ за председател на новата КЗК, увери, че е информирал вносителите за решението си. КЗК има нужда от доверие, затова се оттеглям, подчерта бившият обвиняем по аферата „Костинброд”.

Докато Борисов се кара на Кънев от Брюксел за КЗК, Първанов печели

Като гледам какви реакции има, много долна политика се води. Затова няма да дам да се градят политически стратегии анти-ГЕРБ. Не мога д...

Караницата около новия състав на КЗК избухна с пълна сила в понеделник, 7 март. Тогава от Брюксел премиерът Бойко Борисов заплаши, че ГЕРБ ще направи всичко възможно да не участва в избора на новия състав на КЗК. Няколко часа по-късно парламентарната група на ГЕРБ все пак обяви, че продължава с участието в процедурата. Напрежението се нажежи, след като стана ясно, че трима от общо 11 кандидата за КЗК са доста тясно свързани с бившия президент Георги Първанов.

Нов скандал

Председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев увери, че оттеглянето на Желязков не означава, че трябва да се спре цялата процедура за избор на нов състав на КЗК. Може да се направят отделно предложения за председател на КЗК, направихме консултации с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, добави Кънев. Той дори посочи, че председателят на правната комисия Данаил Кирилов е присъствал и е съгласен. Кирилов, който беше гост на заседанието, възрази и каза, че при това положение би следвало да се рестартира цялата процедура. Давам съвет, аз не съм член на икономическата комисия, подчерта депутатът от ГЕРБ.

На тази база веднага започнаха спорове. Мартин Димитров от Реформаторския блок (РБ) посочи, че трябва да се гласува нова процедура и да се започне отначало. С това становище не се съгласи Полина Карастоянова, която влезе в парламента като член на "Патриотичния фронт" и името ѝ нашумя в скандала заради закона за домашната ракия.

По вече започналата процедура срокът за номинации и предложения за новата КЗК е изтекъл, включи се и депутатът от РБ Петър Славов. Как тогава ще има отделна процедура за предложения за председател, при изтекъл срок, добави той.

КЗК посочи седем компании като вероятни участници в картел за горивата

Буквално малко след като се разшумя за искането да се разследва по същество за картел на пазара на горивата, Комисията за защита на кон...

Като икономическа комисия нямаме право да отваряме нова процедура, това трябва да се реши в пленарна зала, подчерта председателят Петър Кънев.

В крайна сметка заваляха предложенията - да се гласува да се спре работа, да се гласува да не се спира работа, да има консултация "за 15 минути" какво да се прави. Имаше едно гласуване - да не се спира работа, при което 8 депутати бяха "за", само Мартин Димитров беше "против", а останалите 7 народни представители бяха "въздържал се". При 8:8 предложението не се приема, посочи бившият икономически министър Делян Добрев.

След петминутна почивка последва ново гласуване - на предложение на Полина Карастоянова да се продължи работа. 8 депутати бяха "за", главно от БСП, ДПС и АБВ, останалите 9 - "против". Така заседанието пропадна.

Цялата ситуация беше резюмирана от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който обяви, че при задължителна казарма депутатите повече щели да уважават институциите.

* Информацията е актуализирана към 14:35

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика