Животните около Чернобил често ослепяват от радиацията

13309
Животните около Чернобил често ослепяват от радиацията

Продължителното въздействие на малките дози радиация върху организма на дивите животни в „зоната на отчуждение“ около Чернобил често води до развитието на катаракта и други проблеми с очите, водещи до пълно или частично ослепяване, твърдят финландски радиолози в статия в сп. Scientific Reports.

Авариите на Чернобилската АЕЦ и АЕЦ "Фукушима" в Япония са довели до изхвърлянето на огромно количество радионуклиди в атмосферата, голяма част от които е попаднала в почвата и подпочвените води, оказвайки пряко влияние върху живота на съществата.

Природата около Чернобил процъфтява

Отцепената зона около атомната електроцентрала в Чернобил, която беше евакуирана през 1986 г. след авария, причинила експлозия и пожа...

Както показват последните данни от наблюденията на животните в зоната на отчуждение, радиацията, след началното рязко спадане в тяхната численост, практически не е повлияла върху здравето на всички популации като цяло.

Филип Леман от университета в Юваскюла, Финландия, и колегите му са проверили как стабилните, но малки дози радиация, характерни за зоната на отчуждение, влияят върху живота на съществата на ниво индивиди.

Екипът на Леман извършил няколко експедиции в околностите на Чернобил и Припят, където учените наблюдавали живота на рижата полевка – малък гризач от горите на Русия, Украйна и Беларус. Когато тези животни стареят, често ослепяват или почти изцяло губят зрение в резултат на развитие на катаракта или други нарушения в работата на очите.

Авторите на статията проверили влияе ли радиацията върху развитието на тези проблеми със зрението, като сравнили колко често се проявявала катаракта при полевките, живеещи в зоните с повишено фоново лъчение, и при гризачите, които обитавали сравнително „чисти“ райони в зоната на отчуждение.

Не си извлякохме поуки от ''Фукушима''...

Атомната авария във "Фукушима" промени мисленето на японците. Повечето от тях станаха противници на атомните електроцентрали и сега са...

Както се оказало, ниското, но забележимо ниво на фонова радиация действително влияело негативно върху очите на полевките, ускорявайки развитието на катаракта, но подобен ефект се проявявал само сред женските. Което е интересно, ефектът е свързан с това, доколко добре полевките дават потомство – самките, при които се появявала катаракта, средно давали по-малко потомство, отколкото здравите им посестрими. Засега учените не знаят защо ефектът се проявява само при представителките на слабия пол.

Съществуването на подобен риск, според Леман и колегите му, говори за по-високи рискове, които носят популациите на диви животни, обитаващи замърсени с радионуклиди територии, отколкото днес смятат учените, допълва РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com