Горанов ще се отчита пред бюджетната комисия за капиталовите разходи

2484
Горанов ще се отчита пред бюджетната комисия за капиталовите разходи
Снимка: БГНЕС

Парламентът днес, 8 април, прие решението министърът на финансите Владислав Горанов да представи на парламентарната комисия по бюджет и финанси в срок до 30 юни и до 30 ноември информация за разходването на капиталовите разходи от Закона за държавния бюджет за 2016 г. в размер на 2,5 млрд. лв.

Според решението, предложено от депутатите от БСП Лява България Румен Гечев и Корнелия Нинова, Горанов ще предоставя информация за получателя на средствата, целта и условията на предоставянето им, както и инициираните и/или подкрепени от правителството инвестиционни проекти под формата на публично-частно партньорство с посочване на сектора на икономиката, условията и очакваните резултати.

РБ иска AlixPartners да върне всички активи на КТБ

Българската страна не се нуждае от международно разследване за фалита на Корпоративна търговска банка, което да води само до един анали...

Според Закона за държавния бюджет за тази година в капиталовите разходи влизат придобиване на дълготрайни активи и основен ремонт за 2,27 млрд. лв. и капиталови трансфери за 243 260,8 лв.

Проектът за решението беше подкрепено единодушно от 129 народни представители.

Дебатът в парламента беше двупосочен, като депутатите от левицата заявиха, че правителството води политика на прекомерен дълг, а това прави политиката по-уязвима, както и че доходите на българите не стигат средноевропейските, а хората не живеят добре,

Твърдим, че вие водите грешна политика, заяви Корнелия Нинова, обръщайки се към финансовия министър. "България има дългов проблем. Взимате тези заеми, за да си осигурите политическо спокойствие", коментира тя. "Поведението ви е неадекватно на фона на задълбочаваща се бедност", каза още Нинова.

Горанов потвърди: Дъщерна компания на АlixPartners разследва фалита на КТБ

Дъщерна компания на международната фирма за разследване на банкови фалити AlixPartners ("Аликс Партнърс") се занимава с фалита на Коопе...

В същото време народните депутати от по-големия коалиционен партньор в управлението - ГЕРБ подчертаха, че БСП мотивира своето предложение с неистински или неточни аргументи, неотчитайки рекордното за ЕС намаление на безработицата, увеличението на средната работна заплата и доходите и увеличените преки чуждестранни инвестиции.

Народните представители от Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт (ПФ) и Български демократичен център (БДЦ) заеха по-балансирана позиция, като отчетоха увеличената събираемост на приходите, увеличение на доходите от труд и политиката за намаляване на дефицита.

По време на обсъжданията в парламента дебатът многократно беше отклоняван към темата за предстоящия конгрес на БСП. Според депутатите от управляващите партии инициативата на левицата е подета заради него. От БСП заявиха, че предложението им няма общо с конгреса, като Нинова коментира, че "цялата опозиция и всички в държавата" не могат да мълчат, защото предстои конгрес.

Още в началото на дебата в Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов заяви, че правителството приема предложението на БСП и призова депутатите да го подкрепят. Коментирайки обаче мотивите към него, Горанов заяви, че има "доста сериозно несъответствие между проекта за предложение и мотивите". "Нито едно от нещата, които представяте, не отговаря на истината", каза той, коментирайки думите на Корнелия Нинова при представянето на предложението.

За последните 4 дни на март държавата е събрала над половин млрд. лв.

Само за последните четири дни на март постъпленията, администрирани от приходните администрации, са в размер на над половин млрд. лева....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика