Експерти питат - как за четири години бензинът и дизелът скочиха с 14-18%?

5451
Експерти питат - как за четири години бензинът и дизелът скочиха с 14-18%?
Снимка: iStock/Guliver

Със специално писмо, адресирано до Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Цецка Цачева, инициативният комитет "Справедливи цени на горивата" поиска да бъде направена разширена проверка за картел на българския пазар на горивата. Членове на комитета са енергийни експерти като Христо Казанджиев, председателя на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски, икономиста от Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев, бившия ни посланик в Русия Илиян Василев и т.н.

В писмото се настоява да има проверка от страна на КЗК, Агенция „Митници” и НАП, като проверката да се контролира лично от премиера, президента и председателя на Народното събрание. За да няма шанс за измама, нека ревизиите да се правят от независими чуждестранни компании, без офиси в България, казват от комитета.

БСК обяснява защо няма по-евтини стоки със спорен аргумент

Защо стоките в България не поевтиняват след безпрецедентното поевтиняване на петрола и бензина през миналата година – това е осно...

В рамките на 10 страници "Справедливи цени на горивата" представя аргументи защо е необходима такава проверка. Комитетът твърди, че е направил детайлен анализ на база официални данни на Европейската комисия.

Анализът на данните за цените на горивата в България показва, че за периода от януари 2008 година до средата на октомври 2012 година те са устойчиво по-ниски от средните нива в ЕС - средно с около 6% за бензина и около 7,6% по дизеловото гориво. Основните причини са значителното местно производство на горива, както и по-ниските разходи и преки данъци у нас. От октомври 2012 година (бел. ред. - тогава управлява първият кабинет на Бойко Борисов) местните цени на горивата рязко изпреварват цените в ЕС. Средното превишение оттогава е около 8,3% по бензина и 10,6% по дизеловото гориво, но разликата продължава да се увеличава. Подобна тенденция на устойчив ръст на цените не се наблюдава в нито една друга страна от ЕС. Единственото обяснение на подобно увеличение е злоупотребата с господстващо пазарно положение от страна на доставчиците, казват от "Справедливи цени на горивата".

Комитетът директно обвинява Агенция "Митници", че не завършва ревизията си на вносните цени на суровия петрол и че няма данни да са монтирани в целия поискан обем измервателни уреди на производствените и транспортни съоръжения.

Интересно е и друго твърдение - за вноса на петрола "Уралс", с който работи основно най-голямото нефтопреработвателно предприятие в България. Според инициативния комитет президентът на руската компания "Лукойл" Вагит Алекперов е представил данни през септември миналата година, които показвали, че качеството на петролната смес "Уралс", която излиза от нефтения терминал на пристанище Новоросийск и която се внася в рафинерията в Бургас, е значително по-ниско, с повишено съдържание на сяра. Това предполага по-големи ценови отстъпки, отколкото за съпоставимата на "Уралс" марка петрол "Брент", твърдят енергийните експерти от "Справедливи цени на горивата". В момента ценовите отстъпки за "Брент"-а за този тип суров петрол се движат между 2 и 4 долара на барел, по данни на референтната агенция "Platts". Всеки долар, "спестен" при покупко-продажбата между свързаните компании „изнася“ от страната равностойност на 40 милиона долара на годишна база при сегашните обеми на внос, убедени са от"Справедливи цени на горивата". НАП е в правото си да поиска независима референтна съпоставка, казват от "Справедливи цени на горивата".

Лукарски не вижда горивата у нас да са твърде скъпи

Когато падат или се вдигат цените на петрола, то на крайния пазар това не става автоматично, трябва време. Така икономическият министър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика