ЕК с уклончива подкрепа за българските искания в споразумението с Турция

3292
ЕК с уклончива подкрепа за българските искания в споразумението с Турция
Снимка: Getty Images

Европейската комисия (ЕК) се въздържа от категорична подкрепа за искането на България да получи гаранции за своята граница в предстоящото споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Турция.

В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск премиерът Бойко Борисов настоя Анкара да поеме ангажимент за спирането на мигрантите не само към гръцката, но и към българската сухопътна и морска граница. Опасенията на правителството в София са, че миграционният поток може да се пренасочи.

Австрия поиска незабавно затваряне на всички алтернативни бежански маршрути

Канцлерът на Австрия Вернер Файман поиска незабавно да бъдат затворени всички маршрути за бежанци и мигранти, включително и тези, минав...

На въпрос какво мисли ЕК за българската позиция, говорителят Маргаритис Схинас отговори, че разбира доводите на българската страна.

"Забелязахме българските намерения. Мисля, че България има пълното основание да поставя за обсъждане с останалите държавни и правителствени ръководители подобно искане. Но трябва да изчакаме дискусията да се състои, вместо да я изпреварваме 5 - 6 дни преди началото на Съвета", заяви Схинас, цитиран от БНР.

Споразумението между ЕС и Турция се очаква да бъде финализирано на предстоящата тази седмица среща на върха в четвъртък и петък. В преговорите тясно е ангажиран и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика