Доказаха вредното въздействие на Зика върху детския мозък

7379
Доказаха вредното въздействие на Зика върху детския мозък
Снимка: Getty Images/Guliver

Учените са получили непосредствено доказателство за вредното въздействие на вируса Зика – пълният геном на патогенния микроорганизъм е бил открит в тъкани на ембрион с микроцефалия, съобщава New England Journal of Medicine.

Детето е било заченато от словенка по време на пребиваването ѝ в Бразилия. Като се върнала у дома си на 28-ата седмица от бременността, жената преминала ултразвуково изследване. Били открити толкова отклонения в развитието на мозъка на бебето, че жената взела решение да прекъсне бременността и да предаде плода за изследване.

САЩ посъветва олимпийците си да не ходят в Рио, ако ги е страх от зика

Олимпийският комитет на САЩ съобщи на местните спортни федерации, че атлетите и треньорите, които се притесняват от вируса зика, не тря...

Освен пълния геном на вируса Зика учените са открили в мозъчните клетки вирусна РНК във висока концентрация, а също вариони. Не били открити никакви други вредоносни микроорганизми, способни да предизвикат увреждания в мозъка. Другите органи също не били засегнати от вируса. Тоест налице е убедително свидетелство за проникването на вируса Зика в мозъка на ембриона по време на бременността на майката.

Учените засега не знаят как вирусът попада през плацентата в организма на бебето и колко често това води до увреждания на главния мозък. Слабо е вероятно всички случаи на зараза с вируса да водят до вътреутробни инфекции – иначе в поразените от епидемията страни случаите на микроцефалия биха били съществено повече.

Освен откриването на вируса в околоплодните води на две бразилки, чиито неродени деца били диагностицирани с микроцефалия, връзката между Зика и опасните увреждания на главния мозък се сочат и от статистически данни.

През 2014 година в Бразилия са фиксирани 150 случая на вродена микроцефалия, а през 2015 – 4783. Но преведеното от министерството на здравеопазването разследване свързало само 404 случая с вируса Зика. За получаване на безспорни доказателства за вината на вируса с вродените нарушения на развитието на нервната система могат да бъдат необходими месеци, дори години, твърдят медиците.

Какво представлява вирусът Зика?

Разпространението на вируса Зика стана широко обсъждана тема през последните две седмици не само в Южна Америка и САЩ, но и по цял свят...

Вирусът Зика е установен за първи път през 1947 година в Уганда, но доскоро се смяташе за неопасен за човека. През 2015 година той попаднал от Африка и Азия в Южна Америка, след което много бързо се разпространил по континента. Заразата става чрез ухапване от комари. Смятаният за сравнително безвреден микроорганизъм бил свързан с многобройните случаи на микроцефалия (вродено умаляване на размерите на мозъка и черепа, които водят до умствена изостаналост).

Световната здравна организация (СЗО) призна на 1 февруари, че бързо разпространяващият се вирус се явява заплаха от световен мащаб, и обяви режим на извънредно положение. По-рано тя предупреди, че вирусът в близко време ще се разпространи по всички страни от Новия свят, с изключение на Канада и Чили. По прогнози на СЗО от Зика могат да заболеят от три до четири милиона души на територията на Северна и Южна Америка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com