Доган и Пеевски имат забрана да влизат в Турция

7687
Доган и Пеевски имат забрана да влизат в Турция
Снимка: БГНЕС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски имат забрана за влизане в Турция. Новината съобщи днес турският всекидневник "Star".

Изданието публикува новина със заглавие "Забрана за влизане в страната на проруски насторения Доган".

Малко по-късно новината бе потвърдена от турското посолство в София.

"Във връзка с отправени към Посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски, бихме искали да потвърдим, че забраната е факт". Това гласи официалното съобщение, предаде "Дневник".

"След кризата със сваления руски самолет, лидерът партията на българсикте турци ДПС Ахмед Доган отново се показа като съветски агент. Той нанесе удар срещу подкрепящите Турция в ДПС, което доведе до забрана за влизане в Турция на него и на медийния магнат Делян Пеевски", пише турският вестник, цитиран от "Банкер".

Медийната група, в която е изданието, се смята в Турция за много близка до президента Реджеп Тайп Ердоган.

"Влизането в Турция на дългогодишния лидер на ДПС и на депутата от партията е забранено. Това стана след като Доган зае антитурска позиция след кризата със сваления руския самолет", припомня вестникът.

Публикацията описва декларацията на ДПС след свалянето на самолета и я определя като "подкрепа за Турция". Това довело до смяната на предишния партиен председател Лютви Местан. "На негово място Доган постави българин олигарх. В тази операция участваха основателят на ДПС и медийният магнат Делян Пеевски. Смяната беше тяхна инициатива", пише вестникът.

"Star" допълва как медиите на Пеевски - депутат от партия, която твърди, че подкрепя правата и свободите на турците в страната - всъщност са подели масова антитурска кампания и са поставили на прицел дори посолството на Анкара.

Гюрсел Кърнак: Доган пленява душите, няма географско разцепление на ДПС

Местан е пленил думите, а Доган е пленил душите на нашите избиратели. Това не е култ към личността. Това заяви Гюрсел Кърнак, общински ...

Турският вестник припомня публикацията на "Шпигел" отпреди 10 дни "Пеевски - айсбергът на корупцията" и нарича депутата "император на контрабандните цигари".

"Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция", пише още "Star".

Вестникът припомня още, че от 1997 г. Ахмед Доган е осветен като агент на Държавна сигурност, но въпреки това е останал начело на ДПС.

Припомняме, че след поредните данни за влоговете на политици и магистрати в КТБ, НАП започна проверка за съответствие на доходите на публичните лица в списъците на синдиците.

Положението с Делян Пеевски поне документално не се разминава драстично от гледна точка собствени пари. В КТБ той е имал на влог две сметки за общо около 20 хил. лв, две за около 350 евро и една за 313 долара. КТБ е отпуснала разрешение за кредит на Пеевски за 25 000 евро и 25 000 долара, задълженията са погасени. През 2010 година в декларацията си пред Сметната палата Пеевски посочва влог от 33 000 лева, формиран от заплата. Този влог нараства до 44 579 лева в декларацията от 2011 година, през 2012 година е вече 61 635 лева, но оттам насетне намалява - 52 756 лева през 2013 година и 17 056 лева през 2014 година. В нито една от декларациите няма вписано задължение на Пеевски за сума от над 5000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика