Депутатите отложиха приемането на забраната за къмпингуване

2646
Депутатите отложиха приемането на забраната за къмпингуване
Снимка: БГНЕС

По предложение на депутата от Реформаторския блок (РБ) Найден Зеленогорски Народното събрание отложи разискванията и приемането на спорната точка в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, според която се забранява къмпингуването, нощуването и паркирането в близост до плажове.

Депутатът обясни, че част от парламентарната група на Блока ще се срещне с протестиращите пред парламента екоактивисти, които са категорично против промените.

Депутатите решават да се забрани ли къмпингуването на плажа

Народното събрание ще заседава извънредно днес, като депутатите ще разглеждат на второ четене Закона за устройството на Черноморското к...

По-рано днес "Зелените" разкритикуваха новите текстове, като обявиха, че зад предложенията стоят интереси, които са свързани с пране на пари.

Бившият председател на партията Борислав Сандов заяви пред репортер на Actualno.com, че зад предложенията стоят интереси, които са свързани с пране на пари. „Не може в разрез с Конституцията да ни се забранява дивото къмпингуване“, добави той. По думите му държавата трябва да обособи места за, където хората да могат да се наслаждават на диви плажове.

Параграф 13, в който се съдържаше забраната за къмпингуване, беше предложен от комисията по регионална политика.

Преди да отложат спорната точка народните представители приеха текстовете, които прехвърлят управлението на плажовете от Министерство на регионалното развитие в Министерство на туризма.

"Зелените": Не сме се научили да превръщаме природата в икономически ресурс

"Зелените" се обявиха категорично против промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които се забранява къмпингув...

Приетите текстове предвиждат още плажовете „Корал“, "Карадере" и "Иракли" да не се отдават на концесия или под наем, като не се позволява на трите плажа да има заведения, развлекателни съоръжения, чадъри и шезлонги.

Въвежда се и нов термин - „плаж за природосъобразен туризъм“, който ще представлява морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен. За целта ще се опазва биологичното разнообразие и екосистемите и няма да се извършва стопанска дейност.

В Закона за устройството на Черноморското крайбрежие е разписано, че зона "А" обхваща частта на акваторията на Черно море с широчина 200 метра, измерена от бреговата линия, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 метра, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове. С измененията се искаше да се забрани плажуването, къмпингуването и нощуването в тази зона, т.е. на плажа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика