Депутатите извъртат - по-добре "поощрение", а не глоба за гласуване

2976
Депутатите извъртат - по-добре "поощрение", а не глоба за гласуване

Задължителното гласуване е конституционно допустимо, но с уговорката, че това е временна мярка. Това каза председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Може би е добре да посочим че имаме по-различно виждане по отношение на санкциите. Задължителността трябва да е като временна мярка, докато се мобилизира активността на гражданите. Предпочитаме варианти в които има поощрение, като има санкции в порядъка в известно ограничаване или забавяне на административна услуга, поясни Кирилов гледната точка на ГЕРБ.

Глоба, ако не гласуваш - някои хора наистина произлизат от маймуните

Ще гласуваме задължително, а ако се противим – 50 лева глоба. Това приеха на първо четене депутатите вчера (10 март), след като г...

Същевременно депутатът от ДПС и един от агентите на ДС в парламента Янко Янков заяви пред bTV, че ДПС ще сезира Конституционния съд, ако поправките в Изборния кодекс минат в този вид. Задължителното гласуване ще доведе до гласуване на инат, а не от желание или интерес, да се накаже политическата система. Системата ще бъде раздробена, че ефективността ѝ ще бъде намалена, подчерта Янков. Направо да сложим в бюлетините и графа „против всички” в или „не гласувам за никого”. Да видим тогава колко български граждани не са съгласни с политическата система и тогава да се потърси тяхната визия за нещо по-различно, каза още Янков. Трябва да се търсят други методи за повишаване на избирателната активност и един от тях е електронното гласуване, смята депутатът от ДПС.

Ожесточеният дебат

От чисто морална гледна точка е глупост да караш хората като овце да ходят да гласуват. Да не гласуват хората сме виновни ние. Освен това идеята представлява отвратителен начин да събираш пари от джоба на избирателите. На последните избори в Гърция 52% гласували, а 48% - негласували. 48% как ще ги глобиш, попита независимият депутат Георги Кадиев.

В продължение на години изборите не са мерене на идеи, а на портфейли, защити идеята Емил Димитров-Ревизоро. Могат да се намерят начини за стимулиране да се гласува, каза той. А защо не внесохте текстове със стимул, а не с глоба? Сега ще им плащаме да гласуват ли – купеният вот какво е, нападна веднага Кадиев в дебат пред Нова телевизия. Хората възприеха идеята на Валери Симеонов за глоба, обобщи Ревизоро. Като ме глобяват, така и така ще ходя да гласувам, да спечелим някой лев, добави Кадиев. Как ще се намери някой да извади милиарди, за да плати на милиони, попита Ревизоро. Достатъчно е на половин милион да се плати, купеният вот ще поевтинее, защото ще има повече търсене, каза бившият депутат на БСП. Затова нищо не трябва да се прави, само да ръкопляскаме, извади веднага аргумент Ревизоро.

Приеха задължителното гласуване на първо четене, КС може да го отмени

След близо петчасови дебати Народното събрание прие на първо четене 10 от 14 законопроекта за изменение на Изборния кодекс. Въпреки Ко...

Не знам дали има друг начин, но когато промяната е лоша, не трябва да се прави, подчерта Кадиев. Аз не знам какво, ама съм против, опонира Ревизоро, според когото по-добре да се дебатира и дори да се вземе грешно решение. Не мога да кажа дали ще е глоба или предложение, каза още Ревизоро. Депутатите правят предложения, не не мога да кажа, контрира го Кадиев. Димитров пък си призна, че не помни подписал ли е предложението за 50-те лева глоба, което е на неговата парламентарна група, но не бил съгласен с размера, както и не бил съгласен да се вземат социалните помощи за три месеца, защото било твърде много за социално слаби семейства.

Кадиев посочи, че това, че му съвпада мнението с позицията на ДПС за майчиния език, нищо не значи. Аз бях един от четиримата, гласували против Пеевски, аргументира се той. И защити идеята, че гласуването е право, а не задължение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика