Бойко Атанасов: Пеевски заплаши Цветанов с правосъдие и делото дойде на другия ден

8625
Бойко Атанасов: Пеевски заплаши Цветанов с правосъдие и делото дойде на другия ден
Снимка: БГНЕС

Само ден след като Делян Пеевски се закани, че Цветан Цветанов ще има проблеми с прокуратурата, делото срещу него вече беше в държавното обвинение. Това обяви следователят Бойко Атанасов по време на изслушване от Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Той говори над 1 час за манипулиране на случайното разпределение на делата в следствения отдел към Софийската градска прокуратура, за натиск върху следователите как да си решават делата, както и за механизмите за покриване на някои разследвания срещу високопоставени политици.

ДАНС влезе в "дома" на Делян Пеевски - хотел "Берлин"

Тайна акция на ДАНС е била проведена в столичния хотел "Берлин". Точно там се намира "домът" на скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски...

Следователят обясни, че е присъствал на оперативки, на които е ставал свидетел как на редовите следователи са давани указания от високопоставени прокурори и от бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото как да работят по делата си. Той призова Етичната комисия да направи обстойна проверка в прокуратурата, включително и на самия главен прокурор Сотир Цацаров, за това как се ръководи Софийската градска прокуратура и прилежащото към нея следствие.

Атанасов даде редица примери, за да подкрепи тезата си, че вътрешната структура на столичното следствие е незаконна, което има за цел да се обособи една група от удобни или зависими магистрати, на които да се възлагат делата срещу високопоставените политици и държавници.

Следователят поиска и да се изискат делата от първи специализиран сектор на столичното следствие, който той по-рано определи като "шпиц командата" на Цацаров, за да се види как се работи по тези дела. Извън това той поиска от Етичната комисия да се направи всичко необходимо, за да се получи информация от ГДБОП и ДАНС дали срещу въпросните спецследователи има разработки и дали те не са държани в зависимост.

"Когато работих по делото "Недосегаемите", магистрат от прокуратурата дойде при мен и ми предложи да стана районен прокурор в Кюстендил с идеята да не работя повече по това дело, но аз отказах", заяви още той след изслушването му в Етичната комисия.

Цацаров: Не мога да създам шпицкоманда от 90 човека, никой не подкрепя Атанасов

Не мога да създам шпицкоманда от 90 човека. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след продължила 2 часа среща със следователите о...

По думите му ръководството на прокуратурата не осигурява възможност на следователите и прокурорите да работят законосъобразно, оказва се натиск определени дела да се водят по конкретен начин, а разследвания срещу министри и депутати се образуват срещу неизвестен извършител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика