Бит с тръба експерт защити катарзиса на Борисов, Огнян Минчев говори за снишаване

3806
Бит с тръба експерт защити катарзиса на Борисов, Огнян Минчев говори за снишаване
Снимка: БГНЕС

Дали поведението на Бойко Борисов ще намали корупцията системно, не мога да съм оптимист. Но вярвам на Борисов, че никой отвън не му е казал какво да прави. Това заяви политологът Огнян Минчев.

Мнението на Минчев е, че случващото се е продукт както на вътрешни отношения, така и на много бързо променящото се гражданско общество. Библиотекарско-сарайската групировка контролира икономиката ни, но Борисов е принуден да действа порадни няколко причини. На първо място – отношението на Анкара и промяната на отношението от „наши кучи синове” на „кучи синове”. Ако контрабандата на цигари досега е била част от схема на съвпадащи интереси, сега вече не е така – ДПС и Ердоган са съперници, обясни Минчев пред Нова телевизия.

Борисов: В Лондон осъзнах, че хората имат съмнения за мен и това ме жегна

В огледалото винаги съм виждал себе си... А, пък когато си дадох сметка след Лондон, и благодаря на това момче, че дори може да витае...

Имаше политическа атака заради общественото настроение срещу процедури като тази за АМ „Хемус”, коментира Георги Харизанов, бивш шеф на „Напоителни системи”, който преди време беше пребит с тръби. Според Харизанов бил приключил митът, че сме в тежка външнополитическа ситуация и сме изолирани по отношение на правосъдието, за разлика от Румъния. Харизанов смята така заради изявлението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Вторият приключил мит бил, че олигархията командва изпълнителната власт.

По никакъв начин казаното от Юнкер вчера за България не отменя казаното от него за Румъния. Наблюдението за правосъдието може да приключи в този мандат на ЕК, но това не значи, че проблемите ни ще приключат, отвърна Минчев. Той изрази съмнение, че е възможно Борисов да се сниши и да чака да отмине бурята, а олигархията ще трябва да преглътне прекъсването на очевидните зависимости. Много погрешно е да облечем една партийна фланелка и да твърдим, че всичко е цветя и рози, съгласи се и Харизанов, който обаче счита, че скоро ГЕРБ ще е доминираща политическа сила в смисъл да няма нужда от коалиции. Не съм оптимист, защото потенциалът на българското общество за граждански натиск намаля. Не се направиха и категорични реформи от този кабинет, завърши Минчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика