Билетчето за столичния градски транспорт става 1,60 лв.

6954
Билетчето за столичния градски транспорт става 1,60 лв.
Снимка: БГНЕС

Предлагаме цената на картата на еднократно пътуване да стане 1,60 лв. Това каза Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност по време на представянето на проекта на Център за градска мобилност (ЦГМ) за икономическа рамка на обществения градски транспорт за 2016 г., съгласно договора, който има със Столична община.

Цените на абонаментните карти ще се запазят, допълни Арнаудов, цитиран от "Фокус". По думите му само 15% от пътуващите в столицата използват единични билети, а малко над една пета са с абонаментни карти. Над 60% от хората, пътуващи в София, са били с карти за градския транспорт с отстъпка.

Билетчето в София става 1,50 лв.?

Билетът за градския транспорт в София става 1,50 лева. Въпреки че все още няма потвърждение от Столична община, зам.-кметът по тран...

Той посочи, че общата сума за финансиране на транспорта в столицата за 2016 г. е 283 млн. лева, а изминаването на 58 596 хиляди км е поставената задача, която трябва да бъде изпълнена за годината.

"Съществуващото разпределение на пътуванията в столицата показва относителен дял от 15% използване на единични билети, 23% за абонаментни карти по редовната тарифа и 62 % преференциална карта, които дават една значителна отстъпка за пътуващите“, отбеляза Арнаудов, като подчерта, че целта на предложенията е да се стимулира именно използването на абонаментните карти.

Той обясни, че стойността на едно пътуване с месечна карта за наземен транспорт излиза 44 стотинки, а за метро - 38 стотинки.

"Нова тарифна политика е насочена, така че да отговаря на нуждите на транспорта. Насърчаваме използването на по-дългосрочни документи. Искаме да подчертаем, че предлагаме цените на всички абонаментни карти да запазят своята стойност“, отбеляза Симеон Арнаудов.

Няма да ви дупча билетчето

Хартиеният билет за градския транспорт да стане 1,50 лв. Не се предвижда да поскъпнат електронният билет и картите за градския транспор...

Предложението на ЦГМ е картите за еднократно пътуване да станат 1,60 лв., а талонът от 10 билетчета от 8 да стане 12 лв. Предлага се въвеждането на месечна карта на стойност 43 лева за метро и 1 линия наземен транспорт , както и тридневна карта за всички линии за 10 лева и карта София за 20 лева, предназначена за туристите и гостите на София.

Припомняме, че се обсъждаше между 1,20 и 1,80 лева да стане цената на билета за градския транспорт в София.

В скорошен анализ на платформата за статистическа информация "Инфограф се казва, че ако цената на билета в градския транспорт в София бъде увеличена до 1,50 лв. (около 0,77 евро), неговата стойност би надминала тази в 10 европейски столици - Вилнюс, Прага, Талин, Любляна, Рим, Атина, Дъблин, Варшава и Букурещ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София