Ако на Земята падне астероид…

10247
Ако на Земята падне астероид…

Падането на астероид със средни размери на Земята ще доведе до рязко изменение на климата на планетата. Температурата ще спадне, ще настъпи нова ледена епоха и за няколко години реколтите ще се съкратят поне двойно.

Такива са изводите на учени, представени на ежегодната конференция на Американското геофизическо общество.

Иде втори Челябински метеорит, но няма страшно

Учените от Лабораторията за реактивно движение на НАСА съобщиха за двойник на Челябинския метеорит, който ще се сближи със Земята на 5 ...

„Ще настъпят неприятни времена“, отбелязва авторът на изследването Чарлз Бардин. След удара на астероид с диаметър един километър в повърхността на един от континентите ще възникне 15-километров кратер. В атмосферата ще попаднат тонове прах, а избухналите пожари ще изхвърлят и сажди във въздуха.

Тези частици ще останат в атмосферата поне шест години. Нагрявайки се от лъчите на Слънцето, те ще покачат температурата в стратосферата. Това ще ускори химичните реакции, унищожаващи озоновия слой – той ще намалее с 55% и в тропиците ултравиолетовото лъчение ще нарасне до смъртно опасни стойности.

Едновременно саждите и прахът ще съкратят с 60-70% количеството слънчева светлина, достигащо повърхността на Земята. В резултат средната температура ще се снижи на осем градуса по Целзий, както в най-суровите ледникови епохи.

Глобалното застудяване ще съкрати и валежите с 50% (поради намаляване на конвекцията). Всичко това ще доведе до катастрофално спадане на реколтите, преди всичко в Европа, Северна Америка и Северна Азия.

Метеоритът, предизвикал последната ледена епоха

Геолози са открили следи от падането на метеорита, станал причина за началото на последния ледников период в историята на планетата. С...

За щастие на човечеството вероятността от падане на астероид на Земята, за въздействието на което пишат учените, в близките десетилетия е доста незначителна. Нито един от известните 879 астероида с диаметър около километър не представлява опасност за планетата, отбелязва Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос